NAKON KRAĆEG REMONTA “JADRAN” ISPLOVIO IZ BIJELE

NAKON KRAĆEG REMONTA “JADRAN” ISPLOVIO IZ BIJELE

571
0
Podijeli

jadran brodogradiliste1Iz malog doka Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj juče je isplovio školski brod Jadran koji je tamo boravio od 19. juna na manjem, tačnije pripremnom remontu.
Prema riječima šefa rekonstrukcije Branka Ercegovića, “Jadranu” je nedostajao nacrt propelerne osovine. Dokovanje je iskorišćeno i za obavljanje pripremnih radova za generalni remont koji “Jadran” očekuje krajem sezone. Tada bi, kako kaže Ercegović, jedrenjak ostao u Bijeloj oko pola godine, tokom koje bi bile obnovljene električna centrala, sanirana paluba, jarbol i cjevovodi.

jadran brodogradiliste2– Vjerovatno ćemo na tom velikom remontu raditi od septembra, pa narednih 6 mjeseci, kako bi odradili sve što je zahtjevano, a što će ovom brodu omogućiti nastavak plovnog života, ne samo kao turističkoj atrakciji, već i kao brodu na kome značajnu edukaciju stiču učenici kotorske Pomorske škole, ali i ostali srednjoškolci koji su na “Jadranu” mogu da se upoznaju sa njegovon burnom i dugom tradicijom – ističe Ercegović.
Ranije je saopšteno da se veoma ozbiljno pristupilo pripremama za predstojeći generalni remont i rekonstrukciju “Jadrana”.
jadran brodogradiliste3Podsjetimo da je Školski brod Jadran, 16. jula 1933. iz Njemačke stigao u Tivat kao svoju prvu luku. Tako ovaj jedrenjak slavi 80 godina postojanja. Centralna proslava zakazana je za Dan broda 19. avgusta kada je „Jadran” 1933. formalno upisan u Flotnu listu KrMJ.
Tada će u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra biti otvorena posebna izložba posvećena „Jadranu”. U planu je i nova monografija „Jadrana”.jadran brodogradiliste4jadran brodogradiliste5

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code