Početna Kultura Nakon predstave „Dvije crte plavo“: Problem se rješava razgovorom

Nakon predstave „Dvije crte plavo“: Problem se rješava razgovorom

1

Pozorišna predstava „Dvije crte plavo“, koja govori o problematici maloljetničkih trudnoća, odigrana je danas pred novskim osnovcima i srednjoškolcima u punoj sali Dvorane Park. Urađena je po motivima iz istoimenog romana autorke Rosie Kugli, u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak. Nakon izvođenja predstave, sa mladima su razgovarali glumci i članovi Udruge roditelja „Korak po korak“ koja se ovom temom bavi već 15 godina.

Ciklus edukativnih predstava za djecu i mlade u Herceg Novom pokrenut je na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, a realizuje se u saradnji sa JUK Herceg fest. Sekretarka Ana Zambelić Pištalo je podsjetila da su u sklopu ciklusa u prethodnom periodu izvedene dvije predstave koje su se bavile temama autizma i vršnjačkog nasilja.

– Odlučili smo se za temu koja jeste tabu u našoj zajednici, a to je maljoljetnička trudnoća, a samim tim i odgovorno seksualno vaspitanje. Mislim da je publika pozitivno reagovala, da su dosta toga naučili, ali i da smo mi dobili povratnu informaciju, kazala je Zambelić Pištalo i napomenula da će sledeća tema biti problem narkomanije:

– Pokušavamo da dovedemo pozorišne predstave da bismo kroz pozorišnu formu djeci približili neke upitne teme o kojima se u našem društvu zaista malo govori, a trebalo bi. Problem se ne rješava guranjem ispod tepiha, nego upravo razgovorom – zaključila je Zambelić Pištalo.

Pored samih aktera predstave, glumica Svetlane Patafte i Sare Moser, sa mladim Novljanima razgovarala je i Iva Buconjić iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

– Ono što smo primijetili kroz rad naše Udruge, koja se ovim problemom bavi posljednjih petnaestak godina, je to da mladi iz regije jako puno toga znaju o odgovornom seksualnom ponašanju, šta znači zaštita i kakve vrste postoje, te koju zaštitu treba da koriste u svojim godinama, ukoliko žele izbjeći maloljetničku trudnoću. Dio gdje mi kao odrasli jesmo zakazali je onaj momenat u kojem ih na to motivišemo. Naši mladi jako puno znaju, ali rade malo oko toga što znaju. Ono što je svima nama poruka za budućnost je da zajedno treba da budemo  otvoreniji o ovoj temi, jer ako je odraslima ovo tabu, onda ne možemo očekivati da će neki dječak od 15 godina otići i kupiti kondom – kazala je Buconjić i istakla zadovoljstvo odzivom mladih Novljana na predstavu koja je danas prvi put izvedena u regionu.

– Posebno mi je drago što su dosta sudjelovali momci. Inače se na ovu temu puno više uključuju cure, one imaju stav, zrelije su, ali su se ovdje momci uključili… Nemam riječi – kazala je Buconjić.

Ciklus edukativnih predstava za djecu i mlade, sa temom „Razgovarajmo o osjetljivim temama“, biće nastavljen i u narednom periodu, o čemu će Sekretarijat za kulturu i obrazovanje pravovremeno obavijestiti javnost.

1 komentar

  1. Sigurna sam da je publika pozitivno reagovala. Reagovali bi tako i drugi da su mogli prisustvovati, ali nazalost pojedini profesori SMŠ “Ivan Goran Kovacic” Herceg Novi, nisu dozvolili zainteresovanim ucenicima da idu na predstavu i da se edukuju, iako je bila itekako bitna tematika za njihov uzrast. Molim organizatore da narednu predstavu, koja se takodje bavi bitnom temom, organizuje u kasnijem terminu, kako bi i druga zainteresovana djeca mogla prisustvovati.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code