Početna Društvo Sanacija dugogodišnjeg kvara na pumpnoj stanici Opačica u Zelenici

Sanacija dugogodišnjeg kvara na pumpnoj stanici Opačica u Zelenici

5

Tehnička ekipa hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije počela je sanaciju dugogodišnjeg kvara na pumpnoj stanici Opačica u Zelenici, na ventilu 400 mm, zbog kojeg je punjenje rezervoara Zmijice bilo otežano. Radovi bi, kako obavještavaju iz ViK trebalo da budu okončani za dva dana.

Foto: DOO”Vodovod i kanalizacija” HN

Popravka kvara je odlagana zbog neophodnog višesatnog zatvaranja vode, kao i zbog nemalih finansijskih troškova za uređenje čvorišta.

Vodovodno čvorište Opačica u Kućanskom polju, uz zahvatne bunare, jedna je od najznačajnijih i najsloženijih tačaka našeg vodovodnog sistema. Crpljenjem vode iz Opačice obezbjeđuju se dodatne količine vode u ljetnjem periodu, odnosno, u vrijeme smanjenog dotoka vode sa Plata. Čvorište je, ujedno, i početna tačka podsistema Opačica.

Tu se, naime, sustižu: „dovodna“ cijev sa FS „Mojdež“ i druga, kojom se ubacuju količine vode iz vodozahvata Opačice. I jedna i druga pripadaju primarnom sistemu snabdijevanja vodom Herceg Novog. Na ovom mjestu se, zbog vode iz izvorišta, ubacuje hlor u sistem, da bi voda bila bezbjedna za piće, objašnjava direktorica ViK, Olivera Doklestić:

„Najzad se prionulo poslovima raspetljavanja čvorišta, detaljnom identifikacijom cjevovoda, koji su postavljeni u razmaku od preko pedeset godina, kao i otklanjanju kvara tako da se izradi bajpas, premošćavanje sa cijevi DN 400 mm na cijev DN 300 mm, te isključenje iz sistema starih, dotrajalih čeličnih cijevi. Ugrađen je ventil na cijevi DN 400 mm, zatim je kod „Džorovog mosta“ u Zelenici ugrađena blinda na cijev DN 300 mm, da bi ostali radovi mogli da budu izvedeni, a bez restriktivnog režima snabdijevanja vodom“, precizirala je ona.

Tim zahvatima prethodili su pripremni radovi: iskop zemlje, štemanje betona kako bi napravili uslove za prespajanje cjevovoda ukupne dužine 15 m:

„Do sada je završeno 10 m cjevovoda DN 250 mm, ugrađen je ispust na cijevi DN 250 na DN 150 mm i ugrađen priključak DN 63 mm za hidrante pored Opačice. Takođe je urađen i novi priključak za cijev DN 300 mm. Uporedo sa ugradnjom ventila otklonjeni su kvarovi na cijevi DN 450 mm u Kućanskom polju. Nadamo se da će posao biti završen u naredna dva dana. Ostalo je da se spoji DN 250 sa cijevi DN 300 mm“, dodala je ona.

Foto: DOO”Vodovod i kanalizacija” HN

Ona je istakla da ViK pred početak turističke sezone svakodnevno dobija sve više poziva za intervencije na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Samo tokom jučerašnjeg dana prijavljeno je šest kvarova na vodovodnoj mreži, čijoj se popravci odmah pristupilo.

5 Komentari

    • Niko ne govori javno, ali to nije voda za piće. To je tehnička voda. Hlorom se mogu ubiti bakterije i virusi, ali ne i teški metali, koji su prisutni zbog prolaska vode kroz zarđale cijev. Niko na svijetu nema mogućnost da komplet promjeni stare cijevi od vodovoda. Zato to nije voda za piće.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code