Nakon više decenija konačno čiste plaže i u zimskom periodu

Nakon više decenija konačno čiste plaže i u zimskom periodu

23
Podijeli

Protekle nedelje na teritoriji opštine Herceg Novi obavljena je kontrola čistoće svih kupališta i izdati nalozi za uređenje, obavještavaju iz Službe komunalne policije i inspeksijskog nadzora. Službenici su obišli 56 plaža i evidentirali stanje, nakon čega je uslijedilo čišćenje.

Ovo je nova praksa Službe i postaće redovna u narednom periodu, kako bi novske plaže bile čiste tokom cijele godine, a ne samo u kupališnoj sezoni, objašnjava načelnica Službe Marija Andrić.

Picerija i restoran

Od 56 kontrolisanih kupališta 36 je bilo uredno, četiri su uređena tokom obavljanja inspekcijskog nadzora, odnosno zakupci su otklonili nepravilnosti u momentu kontrole, a pet u zakupcima datom roku. Na još 11 plaža uređenje je u toku, od čega šest čiste zakupci, a pet je onih koje nisu u zakupu pa će ih održavati radnici preduzeća „Čistoća“.

Andrić ističe da represivnih mjera do sada nije bilo, jer su svi zakupci postupili u skladu sa svojim obavezama i prepoznali namjeru opštinskih službi da naša obala bude čista i u zimskom periodu. U slučaju da se zakupci ne budu pridržavali naloga za uređenje i održavanje kupališta, Služba će biti primorana da izriče novčane kazne i upozna Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ko su neodgovorni zakupci, a koji će na osnovu toga biti diskvalifikovani prilikom ponovnog poziva za zakup kupališta.

Kako objašnjava, akcija se sprovodi u skladu sa Odlukom o komunalnom redu Opštine Herceg Novi, kojom je određeno da kupališta moraju vlasnici, odnosno zakupci održavati u urednom stanju. Osim toga, ugovorima o korišćenju morskog dobra koje zakupci plaža potpisuju jasno je definisana njihova obaveza  da u periodu vansezone obezbijede redovno i uredno održavanje plaža i akva prostora, što podrazumijeva uklanjanje i odvoz otpada koji more izbaci.

23 Komentari

 1. Kao što postoji dobrovoljno vatrogasno društvo, možemo osnovati i dobrovoljno komunalno društvo. Otvorite facebook stranicu “The Ugly Indian” ili otvorite njihov sajt, pa ćete vidjeti kako obični građani uspješno rješavaju problem prljavih ulica i javnih površina u Indiji, a to je tamo neuporedivo veće nego kod nas.
  Evo šta kažu o njihovom programu: .
  1. No lectures, no moralising, no activism, no self-righteous anger.
  2. No confrontation, no arguments, no debates, no pamphlets, no advocacy.
  3. Don’t step on anyone’s toes, don’t take sides in any ideological debates.,
  4. Support existing systems and improve their effectiveness for the greater
  good.
  5. Basically, get real. Treat everyone with sincerity, respect and dignity first,
  and the greater good will be an outcome.

  4
  1
 2. Lepo je da se čisti, samo zabranite da se PALI SMEĆE. To stalno rade bar na potezu od Titove vile do Sutorine, a smrad se oseća sve do benzinske pumpe. Pale sve što more izbaci: flaše, kese, gume, polomljene ležaljke, morsku travu, i to danima gori, a onda tu ostanu zgarišta. U komunalnoj kažu da je dozvoljeno paljenje vatre od 01. oktobra do 01. juna. Važi. Da li to znači da neko ko živi u centru može paliti svoje smeće ispred kuće ili zgrade?

  4
  1
 3. A sta je sa plazom u Kamenarima na rtu Sv. Nedjelje nju niko necisti a smeca i otpadaka koli hocete za par kamiona. Al vjerovatno nesmije da se dira zakupac.

  6
  1
 4. A šta je sa šetalištem?
  Ispod teniskih terena Lobelia i prekoputa, ruglo najveće.Smeće i napuštene kućice.
  Takođe iza Plaže, Akvarius i Bela Lađa, tamo se ni ne smije poći.

  8
  1
 5. Odlično ste obavili 0,01% svog posla. Molim vas, i ubuduće obavijestite javnost kad ga sledeći put budete uradili. To je zaista vijest za naslove.

  17
  4
 6. Za vasu informaciju u aneksima ugovora koji se potpisuju svake god stoji da zakup kupališta je do prvog oktobra.
  Takodje cinidbena garancija u visini mislim 25 posto ugovorene cijene kojom se obezbjedjuje ispunjavanje obaveza iz ugovora je do 31 decembra tekuće god.
  Kupališta od Titove vile do ušća rjeke je nemoguce održavati kompletno čista u zimskom periodu zbog ogromne količine murave ( trave ) kao i drugih otpadnih materijala koje jugo i bura tamo slaže.
  Toliko o komentaru mlađe gospođice načelnice.
  Kao i da dodam da kupalište Instituta i kupališta koja održava D.O.O Čistoća zašto su plaćeni od morskog dobra su najgore očišćena ili nisu uopste.
  Svi zakupci su svoje očistili bojeći se da ne ostanu bez istih jer većina od toga živi i izdržava porodicu.
  Tako da mlada načelnice vaše prijetnje nisu na mjestu već protegnite noge i pogledajte kupalište instituta ispod Titove vile.
  I ako hoćete i smijete dajte ponovo komentar na radio Jadranu.

  11
  3
 7. Plaže, ulice, šetalište, trotoare, parkove… treba čistiti svakodnevno a ne kada se nešto očisti to bude udarna vijest i komunalna policija slavi kao uspijeh. Sramota čime se hvale, a na Škveru i oko Škvera deponije na plažama, smrdljivi kontejneri, izmet kućnih ljubimaca na svakom koraku, nesavjesni vlasnic istih bez povoca i korpi među djecu, turiste, šetače, kolima i motorima se vozi šetalištem kao da je magistrala…

  34
  2
 8. A sad ne dozvolite nekulturnim ljudima da nam dolaze i da takvi ođe žive.Vrijeme je da se prvo nauči našoj kulturi onaj ko nije,da se opismeni masa nepismenih,da se obrazuje i vaspita kolona sa uzaludnih škola….Razdvojite bitno od nebitnoga,uzrok od posljedice,šminku od suštine,varku od života.Niko više ne obraća pažnju na političke trikove,sve je isto,samo se traži razlog da se neko opeljuška kako bi drugi živio od tuđega rada.Stvar je mnogo kompleksna,mnogo zaposlenih ne radi .

  17
  2
 9. Bravo ! U kulturnim krajevima to ne bi trebala biti novost. Mamulu kada smo čistili bilo je po pet dana na vjestima i radio Jadranu-zato smo je i izgubili !

  16
  2
 10. Kada ce na red doci kontrola zakupaca javnih povrsi za ugostiteljski imobilijar po Starom Gradu.. /posjedujy li se odobrenja, placa li se redovno zakup, pridrzavaju li se zakupci Skice odobrenha isl/..

  16
  1
 11. Bravo! Konacno! Posto su do sada plaze zimi izgledale kao deponije! Da se moze sjesti i uzivati pored mora, kad vec imamo takvo bogatstvo!

  24
  5
 12. Mene interesuje cija je nadleznost parkiranje auta po raskrsnicama u naseljima ,konkretno Zelenika ima veliki problem nemogu ni djeca do skole doci ni prici .Bili su postavljeni stubici sve je polomljeno za par dana, od stare skole do nove je pravi rizik za tu djecu i niko nista ne preduzima po tom pitanju vec godinama.

  22
  1

Ostavite komentar

*

code