Početna Eco Nakon više od 10 godina flamingosi ponovo u Rezervatu prirode Solila

Nakon više od 10 godina flamingosi ponovo u Rezervatu prirode Solila

6

Rezervat prirode Solila u Tivtu je dočekao povratak najeminentnijih gostiju među pticama močvaricama: nakon više od 10 godina na Solila su stigli flamingosi, koji predstavljaju simbol zalaganja za zaštitu ugroženih i rijetkih močvarnih staništa.

Foto: Miloš Mitkić

Juče, u kasnim popodnevnim satima, Miloš Mitkić, ornitolog i volonter u Rezervatu prirode Solila fotografisao je tri mlada flamingosa dok su se hranila u plićaku priobalnog dijela, a da je riječ o ovogodišnjim mladuncima govori njihovo perje koje još uvijek nije dobilo prepoznatljivu ružičastu boju.

Ove ptice su jako osjetljive na smetnje i uznemiravanje od strane ljudi, pa se smatra da su upravo zbog saobraćaja, lova i izlova ribe i kanjoča u ranijem periodu, flamingosi prestali da dolaze na područje Solila. Nakon preuzimanja upravljanja od strane JP Morsko dobro, uspostavljen je sistem pješačkih staza, zabranjen motorni saobraćaj, te suzbijen krivolov, čime se spriječilo kretanje ljudi van definisanih koridora, a što je zasigurno doprinijelo povratku ovih elegantnih ptica.

Flamingosi često traže velika područja morskih plićaka, a očigledno u moru ispred Solila za njih ima dovoljno hrane. Vjerujemo da će, usljed dobrog upravljanja ovim zaštićenim područjem, flamingosi ponovo biti redovni gosti Solila.

6 Komentari

  1. Divna vijest, ovo je zaista znacajan dan za rezervat. A da li neko moze objasniti, zasto se na ulazu u Solila nalazi mali kavez sa sovom? Moze se vidjeti i sa uluce. Vrlo nehumano djeluje, zivotinja sigurno pati.

    13
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code