Početna Društvo Adrion livex 19: Brodovi NATO-a vježbali manevrisanje u Boki

Adrion livex 19: Brodovi NATO-a vježbali manevrisanje u Boki

4

U Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu  održan je Dan visokih zvanica, povodom međunarodne pomorske vježbe ADRION LIVEX, koja se okončava sjutra, njenom analizom.

Komandanti mornarica učesnica ADRION inicijative, Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, koja je domaćin ovogodišnje vježbe, razgovarali su o budućem konceptu i novom okviru ADRION inicijative.

Brodovi ADRION snaga uvježbavali su danas I plovljenje na teškoj navigacijskoj ruti u predviđenoj taktičkoj formaciji u Tivtu i Kotoru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ploveći na ruti od Tivatskog zaliva, kroz tjesnac Verige do Kotorskog zaliva i nazad, brodovi su uvježbavali manevrisanje čitave formacije u kompleksnijim taktičkim strojevima.

Isplovljenjem brodova koji učestvuju na ADRION LIVEX 19 juče je zvanično započeo serijal vježbi na moru u koje su se uključili i helikopteri Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović zadovoljan je realizacijom vježbe, u kojoj su prvi put od njenog početka, 2005. godine, bili angažovani helikopteri.

On je podsjetio na koncepciju ovogodišnje vježbe, koja je bila podijeljena u tri faze.

“Prva je bila dolazak i okupljanje brodova u Luku Bar, gdje se radilo na vezu. Druga je isplovljenje na more i rad na moru, gdje se rade vježbe taktičkog manevrisanja, pomorske blokade i vježbe gađanja, dok se u trećoj vježba analizira učinjeno”, naveo je komandant Mornarice, KBB Vesko Tomanović.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code