Početna Društvo Naložili operatorima da snize cijene roming usluga

Naložili operatorima da snize cijene roming usluga

0

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost naložila je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu da od 1. jula primijene snižene cijene roming usluga.

Regulator je tu odluku donio 6. juna i ona operatorima nalaže da primijene cijene roming usluga u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u državama Zapadnog Balkana, saopštavaju iz EKIP-a.

Sporazum je zaključen 4. aprila u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Korisnici iz Crne Gore, kada budu koristili roming usluge u državama potpisnicama Sporazuma, počev od 1. jula, plaćaće maksimalnu cijenu bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) za odlazne pozive prema mrežama u Crnoj Gori u iznosu 8,16 centi po minutu, za dolazne pozive iz regiona četiri centa, za SMS poruke poslate prema mrežama u Crnoj Gori 3,5 centa, dok će za uslugu prenosa podataka plaćati maksimalno 2,62 centa po megabajtu (MB).

U odnosu na maksimalne cijene koje trenutno važe za korišćenje roming usluga u Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji i Srbiji, državama sa kojima su cijene usluga rominga regulisane od 2015. godine, cijene će biti snižene 57 odsto za usluge odlaznih poziva prema mrežama u Crnoj Gori, 20 odsto za dolazne pozive iz regiona, 41 odsto za SMS poruke i 86 odsto za uslugu prenosa podataka.

“Maloprodajne cijene roming usluga sa Albanijom i Kosovom, koje do sada nijesu bile regulisane, biće značajnije snižene. Cijene usluge odlaznih poziva i prenosa podataka, kada korisnici iz Crne Gore koriste uslugu rominga u ovim državama, biće snižene preko 90 odsto, a cijena usluge slanja SMS poruka više od 80 odsto”, precizirali su pored ostalog, iz EKIP-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code