Početna Magazin NAMIRNICE KOJE REMETE SNOVE

NAMIRNICE KOJE REMETE SNOVE

0

Čokolada
Čokolada, baš kao i kafa, sadrži kofein koji stimuliše mozak i razbuđuje, začinjena hrana diže tjelesnu temperaturu, dok brokoli i karfiol remete dobar san.

 

Masna hrana
Masna hrana osim što se sporo vari, remeti i biološki sat zadužen za spavanje. Takve namirnice, bogate proteinima i mastima se povezuju i sa gušenjem u snu ili poremećajem spavanja.

Kafa
Kafa sadrži kofein koji razbuđuje i stimuliše mozak, pa nije najbolji izbor prije spavanja. Isto važi i za beskofeinske napitke koji uprkos nazivu sadrže dovoljno kiseonika da poremete san, posebno kod onih koji su osjetljivi na tu supstancu.

Alkohol
Iako se zbog alkohola brže tone u san, on negativno utiče na spavanje. Smanjuje trajanje REM faze u kojoj se organizam najviše odmara i obnavlja. Zbog toga se često budimo tokom noći, a ujutro smo umorni i neispavani.

Umak od paradajza
Hrana koja obiluje kiselinom povećava rizik od gorušice i smanjuje kvalitet sna. U tu kategoriju osim začina spadaju i umaci od paradajza, a najbolje ih je izbjegavati i do tri sata prije nego što krenete na spavanje.

Sir
Sirevi sadrže tiramin, aminokiselinu koja stimuliše mozak i razbuđuje. Osim sireva, tiramina ima i u dimljenoj ribi i u suhomesnatim proizvodima pa ih je najbolje izbjegavati u večernjim satima.

Brokula i karfiol
Iako karfiol i brokula sadrže triptofan koji stimuliše proizvodnju serotonina i reguliše proces spavanja, treba ih izbjegavati prije spavanja. To povrće je bogato vlaknima koja se teško razgrađuju pa ih tjelo obrađuje do dugo u noć i sprječava da utonete u san.

Začinjena hrana
Začinjena hrana podiže tjelesnu temperaturu, smanjuje kvalitet sna i smanjuje ukupan broj sati koji provedemo spavajući, potvrdila su brojna istraživanja. Osim toga, povećava rizik od gorušice i trenutno razbuđuje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code