Napravite karić i prijavite se za trku karića

Napravite karić i prijavite se za trku karića

7
Podijeli

Prijave za prvu Trku karića “Karotrc 2018” su počele i organizatori su ujedno objavili  rutu staze, kao i pravila za izradu karića.  Trka će biti organizovana u sklopu predstojećeg 49. Praznika mimoze, u subotu 24. februara od 12 h.

Organizator Trke karića je NVO Maškare Herceg Novi, čiji predsjednik, Ivan Peulić, kaže da je interesovanje veće od očekivanog. Do sada je prijavljeno oko 10 ekipa u kategorijama jednosjed i dvosjed.

Picerija i restoran

Poziva za učešće bilo je i iz Dubrovnika i Trebinja, ali će selekcija takmičara biti obavljena po okončanju prijava. Učešće, kao i prijave  su besplatni, pa organizatori pozivaju sve koji su voljni da budu dio ovog jedinstvenog „igrokaza“.

Nagradni fond biće 530 eura, a za najbolje sponzori su obezbijedili i robne nagrade.

On line prijave mogu se obaviti na linku

Ruta trke dostupna je na sljedećem linku

 Prvi put trka karića u Crnoj Gori

Jedinstvena lokalna turistička atrakcija – ¨KAROTRC 2018“, istovremeno je i prva  trka karića Crnoj Gori, pa samim tim i Herceg Novom se organizuje po prvi put. Dužina staze predviđene za trku iznosi oko 700 m. Start trke je planiran kod Gradske kafane, u starom jezgru grada, a finiš trke na Škveru, kod kafića Citadela, pred spomenikom osnivača grada -Tvrtka.

Ilustracija, Foto: Šibenski portal

Okupljanje učesnika trke i gledalaca duž staze očekuje se već u prvim jutarnjim satima. Vrhunac je svakako sama trka, nakon čega slijedi proglašenje pobjednika po kategorijama i dodjela nagrada. Nakon toga biće organizovano druženje uz prigodnu ponudu ribe i vina, te muzičkim programom koji će kulminirati u popodnevnim satima.

Organizatori poručuju: Atraktivna staza, odlične kritike, sigurno i realno je očekivati pravi spektakl!!!

PLAN PROGRAMA:

9:00 do 10:30 prijem takmičara i tehnički, kontrolni pregled karića i dodjela startnih brojeva

11:00 probna vožnja za sve takmičare

12:00 trka za prva tri mjesta K-1 (jednosjed)

13:00 trka za prva tri mjesta K-2 (dvosjed)

15:00 proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

15:30 – 18:00 zabavni dio programa

KRITERIJUMI ZA IZRADU KARIĆA:

Karić se sastoji  od drvene šperpločne daske približno pravougaonog oblika koja služi kao sjedište. Na nju su pričvršćene nepokretna zadnja osovina i pokretna prednja osovina. Na zadnju su stavljena dva manja kuglična ležaja van gabarita daske, a na prednju, na sredinu, jedan veći kuglični ležaj, koji se popularno nazivaju kuglageri.

Osim toga, prednja osovina, onim dijelom van gabarita daske, služi kao upravljač. To je omogućeno njenim središnjim spojem s prednjim dijelom daske. Radi većeg prednjeg ležaja, prednji dio karića je uzdignutiji u odnosu na zadnji. U kategoriji K2 (dvosjed), dozvoljena je i ručna kočnica na zadnjem dijelu karića takođe od drveta. Sa njom se može kočiti isključivo na samom kuglageru ili na asfaltu. Upravljač ne smije biti iznad daske već samo ispod, sve osovine moraju biti drvene kao i ostali dijelovi karića osim eksera, šarafa i matica (za pričvršćivanje upravljača s osnovnom daskom) i kuglagera, to su jedini dozvoljeni metalni dijelovi.

Veličina kuglagera je određena dimenzijama:

*K1 – zadnji kuglager prečnika 6-8 cm, a prednji 10-12 cm.

*K2 – zadnji kuglager prečnika 8-10 cm, a prednji 12-14 cm.

Preporučuje se korištenje motociklističkog kombinezona.

Obavezno je nošenje motociklističke kacige, te zaštite za koljena i laktove.

Za sve informacije možete kontaktirati organizatore  na telefone:

069 196 272 (Ivan)

068 556 334 (Žile)

7 Komentari

  1. ja sam kao dijete vozio ,,karic,, bilo nas je dosta i organizovali smo trke nije mi bilo ravnog u novome razmisljam da ucestvujem iako mi je 50 god,,,svaka cast na ovoj ideji

    22
    3

Ostavite komentar

*

code