NAREDNE SEDMICE NOVI TENDER ZA INSTITUT IGALO – I RADNICI ĆE ODLUČIVATI...

NAREDNE SEDMICE NOVI TENDER ZA INSTITUT IGALO – I RADNICI ĆE ODLUČIVATI O BUDUĆEM VLASNIKU

206
0
Podijeli

institut_dr_smHoće li biti treća sreća, ko zna, tek novi tender za privatizaciju Instituta “Dr Simo Milošević” biće raspisan naredne sedmice. To je nakon sastanka Tenderske komisije sa predstavnicima poslovodstva i Sindikata Instituta najavio juče ministar finansija, Milorad Katnić. Jedinstven zaključak je da budućeg strateškog partnera treba birati na osnovu referenci, kako bi se sačuvala zdravstvena djelatnost Instituta.

S obzirom da su prethodna dva tenedra za prodaju 56,5 odsto Vladinih akcija u Institutu Igalo propala, novi je pripremljen veoma pažljivo, istakao je Katnić uz potvrdu da ovoga puta postoji i ozbiljna zainteresovanost za kupovinu Instituta. – Ispitali smo tržište i dogovorili objavljivanje javnog poziva naredne sedmice. Očekujemo da ćemo dobiti kvalitetnog strateškog partnera. Zainteresovano je nekoliko kompanija iz oblasti zdravstva. Očekujemo da ćemo u konkurentnom nadmetanju, tranasparentno odabrati najbolju. Koja će to biti odlučićemo zajedno, na novom sastanku sa poslovodstvom i radnicima, po zatvaranju tendera – obećao je Katnić.

Institut Igalo posjeduje ogromnu imovinu, dva solitera, sa 350 soba i bazenima za terapije. Dječije odjeljenje u odvojenoj zgradi, te  kompleks Mediteranskog zdravstvenog centra sa unutrašnjom površinom od 50.000 kvadrata, sa 400 soba i apartmana gdje uz segmente za banjsko liječenje postoje razni sportski tereni te zatvoreni olimpijski bazen. Tu je i bivša Titova vila “Galeb”.

Picerija i restoran

No, imovina s godinama propada, ali ne i ljudi. Oni su glavni resurs sa djelatnošću koju obavaljaju i po kojoj su prepoznati -saglasili su se ministar, menadžment i Sindikat Instituta.

– Opredjeljujuće na tenderu biće reference zainterseovanih kompanija, a ne obećane investicije, jer želimo da sačuvamo osnovnu djelatnost. Ono što nudimo kao glavnu vrijednost su ljudi i medicinsko znanje – istakao je Katnić.

Za poslovodstvo i oko 750 zaposlenih ovo bi moglo značiti veliko ohrabrenje, jer to znači da će budući strateški partner biti iz struke.

– Nakon što nas je ministar Katnić upoznao da će na tenderu opredjeljujeća biti referenca, a ne investicije, svi smo osjetili olakšanje jer će biti sačuvan i unaprijeđen naš brend, po kojem smo prepoznatljivi – izjavio je novi direktor Instituta, Zoran Kovačević.

U Sindikatu, kako je rekla predsjendica IO Smilja Vujović, očekuju da Institut zadrži istu djelatnost, a zaposleni radna mjesta, kao i da se ispoštuje kolektivni ugovor koji podrazumijeva socijalni program.

Inače i ova znatno lošija sezona pokazuje da se nešto mora mijenjati. Ulaganja su neophodna – u zamjenu za većinski paket Vlade i još 16% akcija manjinskih akcionara. Ostatak od 26% pripada Vladi Srbije, dok je 1,3% vlasništvo ICN.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code