Početna Društvo Nastavljaju s protestima: Bivši radnici Vektra Boke pozivaju Novljane sjutra u 5...

Nastavljaju s protestima: Bivši radnici Vektra Boke pozivaju Novljane sjutra u 5 do podne

9

Nekadašnji radnici Vektra Boke, okupljeni u NVO Udruženje radnika Vektra Boka, organizovaće sjutra, u pet minuta do 12 h, novi, deseti protestni skup, ispred ulaza u Hotel Plaža.

Biće to nastavak protestnih okupljanja koja traju već tri mjeseca, kojima bivši radnici pokušavaju da naplate svoja potraživanja, optužujući rukovodstvo kompanije za nesprovođenje Odluke Ustavnog suda kojom je trebalo prilikom isplata u stečajnom postupku da upravo oni budu u prvom isplatnom redu.

“Ovo su posljednji vapaji nas oko 150 da se izborimo za naša prava. Zato pozivamo Novljane da nas podrže u protestu i makar nam na taj način daju podršku”, poručio je predsjednik NVO Udruženje radnika Vektra Boka, Đorđe Rajak, koji je u Plaži radio kao konobar.

Kako je saopšteno na posljednjoj press konferenciji, koju su sazvali pravni zastupnici bivših radnika Vektra Boke, Jovan Pejović i Ranko Martinović, 21. oktobra, radnicima po sudskim presudama treba da se isplati oko 1,2 miliona eura uz radni staž za ukupno 800 godina.

Reagujući na tvrdnje bivših radnika Vektra Boke i njegovih pravnih zastupnika, izvršni  direktor, Milić Popović  ranije je ustvrdio da se Plan reorganizacije Vektra Boke “kao izvršne sudske isprave potvrđene kod Privrednog i Apelacionog suda”, uspješno realizuje:

“Svim povjeriocima, među kojima su i radnici Vektre, uredno i u roku su izmirene obaveze. Dakle, do sada su u cjelini izmirine obaveze prvog, drugog i prva rata trećeg isplatnog reda. Planom, a za koji su u Privrednom sudu glasali i radnici, predviđeno je da se sve obaveze prema povjeriocima izmire po isplatnim redovima i u ratama za pet godina i druga rata trećeg isplatnog reda dospijeva tek u februaru naredne godine. Upravljanje  i raspolaganje finasijskim sredstvima je u nadležnosti menadžmenta vlasničke strukture Vektra grupe. Ona ima odgovoran odnos prema realizaciji Plana Vektra Boke”- ustvrdio je Popović.

Ipak, očekuje i tumačnje Privrednog suda u čijoj nadležnosti je i realizacija Plana. Ukoliko se steknu pravni uslovi da potraživanja bivših radnika dobiju prioritet u odnosu na ostale povjerioce menadžment Vektra Boke će nastojati da do kraja godine u cjelini izmiri sve te obaveze, obećao je Milić Popović.

Pravni zastupnici radnika ustvrdili su i da je menadžment obavio prodaju određenih objekata od 1. septembra prošle do 1. septembra ove godine, u ukupnoj vrijednosti od 6.740.680 eura, te da je dio novca prebacivan na druge račune Vektrinih firmi, kako bi se pokrivale njihove “manjkavosti”. Najavljeno nezakonito osnivanje nove komapnije Plaža Boka, te izdavajanje hotela Plaža iz imovine Vektra Boka, jer Savjet za privatizaciju nije dozvlio prodaju hotela, radnici sa advokatima nazvali su organizovanim kriminalom.

9 Komentari

  1. Podrška Milicu Popoviću , jedino on može sprovesti plan reorganizacije sprovesti u djelo , a i odnosi sa lokalnom samoupravom su dovedeni do odnosa poštovanja i razumijevanja . I poreska uprava u herceg novom nikada nije bila zadovoljnija sa odnosom Boke prema obavezama . Strpljivo do kraja

    2
    17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code