Početna Društvo NASTAVLJAMO PRIČU – ZAŠTO NOVLJANI NEĆE RIBARSKU LUKU U NJIVICAMA?

NASTAVLJAMO PRIČU – ZAŠTO NOVLJANI NEĆE RIBARSKU LUKU U NJIVICAMA?

0

njiviceTema koju je Radio Jadran proše sedmice prvi pokrenuo u medijima zbog peticije i protesta građana Igala, Njivica i Novoga, izgradnja ribarske luke u Njivicama i dalje je aktulena.

Do sada je  500 građana u MZ Igalo stavilo potpis protiv buduće Luke u Njivicama.

Odbornica SNP-a u loklanom parlamentu Herceg Novog, Zorica Gavrilović kazala je našem Radiju da je potpisivanje peticje pokrenuto nakon saznanja da su dobijeni urbanističko tehnički uslovi za izgradnju takve luke, u srcu Topaljskog zaliva. Međutim iz Lučke uprave Crne Gore u Kotoru, to demantuju.

Direktor Mladen Lučić, kaže Radiju Jadran da iako se javnosti saopštava da su urbanističko tehnički uslovi završeni za Luku, što je trebalo da uradi Ministarstvo održivog razvoja i turizma – još nisu.

– To se  očekuje uskoro i tek tada će moći i da se komentarišu. Uvažavam mišljenje građana ,ali niko ne želi da ovim projektom urušava turizam u Herceg Novom. Niko nema namjeru da zaustavlja razvoj turizma i Instituta u Igalu. Ne sporim, treba, ipak, razmisliti o dobrobiti ovakve investicije – smatra Lučić.

On napominje da bi se u ribarskoj luci zaposlili i novi ljudi, sagradili bi se i prateći objekti kao što su vinarije ili specijalizovane prodavnice maslinovog ulja – sve ono što ide uz ribu – kaže Lučić.

A evo šta su građani odgvorili u našoj anketi: Treba li nam Ribarska Luka u Njivicama?

 

 

Ono što smo uspjeli da saznamo u telefonskom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva – sektor ribarstvo, jeste, da građani donekle imaju pravo, ali takođe i da Herceg Novom treba ribarska luka. Kažu i da nije tačno da imamo mali broj plovila.

– Ribari nemaju gdje da vežu svoje brodice i zbog svega toga se i događalo da potonu poslijednjih desetak godina – rečeno nam je u resornom Ministarstvu. Napominjući da je to inicijativa Udruženja profesionalnih ribara na moru Crne Gore, koju oni podržavaju.

– Treba uraditi studiju izvodljivosti, otovriti javne rasprave, pružiti još jednom šansu građanima da kažu svoje mišljenje. No, nije dobro ako stalno budemo odbijali dobre ideje i investicije koje mogu pokrenuti nove poslove. I Evropa će mnogo toga tražiti od nas u budućem periodu, pa ne bi bilo zgorega da budemo i spremni -smatarju u Ministarstvu.

Inače, u detaljnoj razradi Prostornog plana za lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, koji je rađen 2007. godine i koji je svima dostupan na internetu, posebno je naglašeno da je Udruženje profesionalnih ribara na  moru Crne Gore još 2003. godine pokrenulo inicijativu da se na području hercegnovske opštine izgradi ribarska luka. U toj inicijativi je predloženo da se ribarska luka izgradi na sjevernom dijelu Njivica, ispod starog kamenoloma. Navodi se takođe da su i 2006. ponovili taj zahtjev. Tada je predlog bio da se u sklopu hotelske marine obezbijede vezovi za ribarske i lokalne turističke brodove.

U ovoj detaljnoj razradi plana navodi se da radovi na privezištu u sklopu hotelskog kompleksa kod Pećina ne smiju ugroziti

ležište ljekovitog blata te da je (potrebna procjena uticaja na životnu sredinu).

Takođe je istaknuto da se mora voditi računa o podvodnim arheološkim lokalitetima. Planom iz 2007. godine je predložena izgradnja privezišta kapaciteta 40 vezova u hotelskom dijelu i 15 vezova za lokalne brodove – transportni brodovi, ribarski brodovi,  turistički i izletnički brodovi (ukupne površine  2.500 m²).

Ova lokacija razrađena je Prostornim planom područja za posebne namjene za morsko dobro kojim su propisani urbanističko – tehnički uslovi. U budžetu Vlade Crne Gore obezbjeđena su sredstva za izgradnju Luke u Njivicama, saopšteno je u aprilu ove godine, kada je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević boravio u Herceg Novom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code