Nastavnici u borbi protiv govora mržnje kod učenika na internetu

Nastavnici u borbi protiv govora mržnje kod učenika na internetu

1265
0
Podijeli

U JU SMŠ Ivan Goran Kovačić, tokom naredna dva dana biće upriličena obuka za profesionalno usavršavanje nastavnika pod nazivom “Uloga nastavnika u prevenciji i borbi protiv govora mržnje na internetu”. Obuku organizuju Forum MNE u saradnji sa Volonterskim klubom Gimnazije Slobodan Škerović iz Podgorice. Obuci će kako je najavljeno prisustvovati 22 nastavnika.

Ilustracija

Cilj je da se upoznaju sa ljudskim pravima u on line svijetu kao i kako mogu da prepoznaju govor i žrtve govora mržnje kod učenika na internetu, kao i kako da se bore protiv toga, kazala je Radiju Jadran program menadžerka, Tamara Čirgić:

Picerija i restoran

“Da bi nastavnici dobili uvjerenje o uspješno završenoj obuci, biće u obavezi da nakon obuke, u naredni mjesec, sprovode aktivnosti kako bi đacima približili tematiku. Tako će nastavnike učenici doživjeti kao osobe od povjerenjem i javljaće im se u slučaju da se suoče sa nekim izazovom ili problemom koji ukazuju na mržnju na internetu”, pojasnila je Čirgić.

Govor mržnje na internetu u Crnoj Gori najviše je izražen prema pripadnicima drugih nacionalnosti, vjere, zatim prema pripadnicima romske nacionalnosti ili LGBT populacije, dodaje ona. Međutim istraživanje Foruma MNE među srednjoškolcima, pokazalo je da oni najvećim dijelom surovi jedni prema drugima:

“Imali smo situaciju u nekim gradovima, gdje su srednjoškolci na posebnim sajtovima kačili slike svojih vršnjaka i onda pišu pogrdne komentare. Nastavnici će na ovoj obuci učiti vještine kako da to prepoznaju kod učenika, budući da danas u Crnoj Gori još nije izgrađena svijest da se ovaj problem tretira kao “prijetnja” u društvu”, pojasnila je ona.

Forum MNE je dobio podršku Evropske omladinske fondacije da  realizuje ovu obuku u 6 stručnih škola u Crnoj Gori. Do sada, obuka je realizovana u JU SMŠ  „Ivan Uskoković“  u Podgorici i u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću. Tokom aprila, pored škole u Herceg Novom, obuka će biti realizovana još u JU SMŠ „Vukadin Vukadinović“ u Beranama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code