Nataša Martić: Herceg Novi bliži tituli “Evropska prijestonica kulture 2021”

Nataša Martić: Herceg Novi bliži tituli “Evropska prijestonica kulture 2021”

2557
13
Podijeli

herceg novi 149Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar kulture Pavle Goranović i generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković posjetiće sjutra Opštinu Herceg Novi. Sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović, potpredsjednikom Draganom Jankovićem i saradnicima razgovraće o kandidatura Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine. Evo šta o ovom projektu kaže za Radio Jadran savjetnica predsjendice za turizam i kulturu i koordinatorka projekta, Nataša Martić.

Herceg Novi je prošao u drugi krug “kvalifikacija” za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture za 2021. godinu. Od kada je uslijedila zvanična pozitivna ocjena žirija ispred Evropske komisije, fokus je bio na ispunjavanju njihovih sugestija i primjedbi, istiše Nataša Martić:

Picerija i restoran

natasa martic 4– Aktivnosti koje proističu iz navedenog nisu bile terenske, niti vidljive za široku javnost, već su se odnosile na komunikaciju prema Briselu, koordinaciju sa gradovima – budućim projektnim partnerima, kao i sa Vladom Crne Gore, te resornim ministarstvima radi podrške za buduće konkretne programe. Razlog tome jeste i “neužuriran” sajt – objašnjava  Martić.

U narednom periodu, do odluke o konačnom nosiocu ove prestižne titule, cilj je da se ažurira sajt, pojačaju aktivnosti i cjelokupni koncept što više afirmiše među građanstvom.

–  Revidovana Aplikacija propisana je standardima Evropske komisije i sadrži strateška pitanja koja se odnose na projekte i programe za period nakon zvanično dobijene titule, odnosno 2017 – 2022. godine. Na pisanju aplikacije angažovani su lokalni i međunarodni kapaciteti. Ispred lokalnih, u prvom redu je Opština Herceg Novi, ali i Turistička organizacija i JUK “Herceg Fest” kao nosioci projekta, imenovanih Odlukom Skupštine Opštine iz 2015. godine, zatim “Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog” doo, kao i međunarodni ekspertski tim sastavljen od ljudi koji su i do sada uspješno obavljali poslove na kandidaturi drugih evropskih gradova, a takođe i uspješno iznijeli prvu fazu kandidature Herceg Novog. Sveukupan tim od rezultata prve kvalifikacione faze posvećeno radi na izradi druge, revidovane aplikacije za Herceg Novi -ističe Martić.

Ona obavlja neposrednu komunikaciju između Opštine Herceg Novi i međunarodnog ekpertskog tima, ministarstava i gradova partnera. Prema njenim riječima, ono što je preostalo da bismo se kandidovali za drugi krug kvalifikacija jeste izrada i predaja revidovane aplikacije u skladu sa sugestijama i primjedbama žirija. Revidovana aplikacija se mora predati Evropskoj komisiji u Briselu, najkasnije do 9. septembra 2016. godine. U toku je pripremanje sadržaja same aplikacije koja predstavlja programski koncept, koji će biti objavljen na sajtu nakon njene predaje.

herceg novi 2021 – Opština Herceg Novi je u projekat ušla sa najvećim očekivanjima, a potvrda opravdanosti ambicije je i sam Izvještaj žirija nakon kvalifikacione faze, koji je samu aplikaciju ocijenio inovativnom, zanimljivom i realnom, napominje Martić.

– Konkretna vrijednost projekta zavisi od aktivnosti koje su predviđene u aplikativnoj fazi, a s obzirom da u ovom trenutku još nisu zaključene, za sada se ne može objaviti precizna cifra. U troškove aktivnosti spadaju troškovi angažovanja ekspretskog tima (honorar, smještaj, putovanja…i sl.), organizacije konferencija, promocija, te i odgađaja koje služe daljoj promociji i afirmaciji, te su u duhu evropskih i kulturnih vrijednosti, nabavka potrebne opreme i materijala. Po završetku druge faze aplikacije biće izrađen finansijksi izvještaj u kom će biti konstatovani svi troškovi ove faze.

Ona dodaje da se u tehničkom obavljanju poslova finalne faze, potrebne avio karte nabavljaju preko agencije “Marco Polo” iz Podgorice, na osnovu javne nabavke. Troškovi smještaja prisustva konferencijama, snosi domaćin konferencije.

– Predstavnike Herceg Novog na konferencijama i sličnim događajima kada je u pitanju projekat Herceg Novi 2021, čine predstavnici opštine, predstavnici iz sfere kulture i predstavnici međunarodnog ekpertskog tima, zavisno od teme konferencije – pojašnjava Nataša Martić, vjerujući u osvajanje titule i u korist koju će titula donijeti Herceg Novom, regiji i državi.

Ona će se ogledati kroz međunarodnu prepoznatljivost, otvaranje  novih radnih mjesta, te sveukupan porast privrednih parametara.

13 Komentari

 1. Ako Herceg Novi može biti kandidat za “Evropsku prestonicu kulture” onda potpuno razumijem gospodina Lukšića koji sebe vidi u fotelji generalnog sekretara UN-a. Neskromnost je jedna od osobina, po meni, koje krase Crnu Goru pa samim tim i Herceg Novi.
  0  0
 2. Nataša izvini ali zar i Novi Sad isto ne sprema materijal kao i vi pa ipak ažurira sajt i to vrlo aktivno. ne smije se zaboraviti jedna stvar jer je druga primarna. skup projekat da bi se pravili propusti. ako vam u projektu npr stoji obnova kanli kule šta ćemo ako izvođač bude neko kao ovi za kolektor oće li kulturni događaji prestati da postoje kao što je filmski np? banalizujem namerno ali imamo li zaista kapacitet
  0  0
 3. Što se neko ne zapita da li je realno da Herceg Novi bude Evropska Prijestonica kulture, kad nikada to ne može biti pored Kotora ni u Crnoj Gori. Pitali se ko zašto se Kotor nije kandidovao? Naravno da ne pita, jer kotorani znaju da škrto čuvaju svoje i dobro promovišu kao i da čuvaju pare koje su ubrali od poreskih obveznika, znajući da unaprijed ne ulaze u “nemoguće misije”. Živi bili pa vidjeli hoće li naš novi biti evropska Prijestonica kulture , a onda narod da sudi ovim stručnjacima koji guraju glavom kroz zid, za sve troškove koji su do sada i koje će tek da naprave pokušavajući da kroz apliciranje pravdaju svoje neznanje. Zašto ne kažete koliko Vas je do sada koštalo(to jest koliko je nas novljane do sada koštalo) apliciranje, reprezentacije, putovanja, “honorari eksperata” itd itd???
  0  0
 4. ….Ima li iko ozbiljan da se bavi ozbiljnim projektima u ovome gradu, ili je ovo samo poziranje i igra za neki film o Novome?Sve mi liči na film.
  0  0
 5. Ovo je kao “Alisa u zemlji čuda”. Zna li gdje je Igalo, Škver i centar grada? Ako zaluta na ta mjesta možda shvati gdje smo što se tiče kulture.
  0  0

Ostavite komentar

*

code