Početna Kultura Nataša Ninković: Ove godine festival u znaku ženskih ostvarenja

Nataša Ninković: Ove godine festival u znaku ženskih ostvarenja

0

Dobitnicu ZLATNE MIMOZE za najbolju žensku ulogu u filmu “Ajvar” na 33. FFHN-MFF, Natašu Ninković nagrada posebno raduje, jer je ove godine u selekciji dugometražnih filmova bila velika konkurencija. Prethodnih godina se govorilo o manjku ženskih likova, ove godine ih je bilo dosta, kaže Nataša:

– Čak je i naš film ispričan iz ženske, Vidine priče, žene koju igram u filmu Ajvar. Vidjela sam sinoć po publici da su bili vrlo zadovoljni i baš su me lijepo dočekali – kazala je Nataša o filmu koji je za nju ljubavna priča, a Vida je “sve što nije ona”.

– Teško mi je bilo da shvatim način na koji ona funkcioniše, ali me je zanimalo više u odnosima u bračnoj zajednici ono što ćutimo i što ne kažemo, što više govori o našoj vezi. To je svijet ćutnje i nepriznavanja, onog što idealizujemo, pa zbog toga imamo problem – ističe Ninković

Pored ozbiljnog pozorišnog repertoara, ovo je za nju veoma zahtjevna filmska uloga i rijetka šansa na filmu, naročito za glumice u zrelijim godinama, dodaje s osmjehom:

– Film se obično bazira na muškim ulogama ili na mlađim glumicama. Baš je rijetko da dobijete šansu da igrate jedan kompleksan lik kao što je bio moj. To je cijelo jedno polje koje sam ja mogla da radim, uz minimalna sredstva, ali jedan unutrašnji jako bogat život koji sam uspjela da ostvarim kroz Vidu. Naravno, uz veliku podršku Ana Marie Rossi i Sergeja Trifunovića kao mog partnera- rekla je Ninković.

Festival u Herceg Novom je protekao u znaku podrške ženama na filmu. Komentarišući neravnopravnost polova na filmu Nataša Ninković smatra da neravnopravnost očigledno postoji, mada je nije osjetila “na sopstvenoj koži”.

– Uvijek podržavam žene, mada neke pretjeruju i na tome insostiraju i tamo gdje nema neravnopravnosti. Ne posmatram svoju profesiju samo kroz film, već i televiziju i pozorište. Samim tim ne osjećam previše neravnopravnost, jer ako na filmu nema ženskih likova to kompenzujem sa pozorištem i televizijom. U posljednje vrijeme se čak dešava da su ljepše uloge na televiziji nego na filmu – kaže Ninković.

Ona primjećuje da su i u literaturi posljednjih godina muški likovi zastupljeniji, ali ova godina na filmu demantuje dominaciju muških uloga i reditelja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code