NATO šalje pomoć Crnoj Gori

NATO šalje pomoć Crnoj Gori

9
Podijeli

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera, saopšteno je juče Dnevnim novinama iz Alijanse.
Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u našoj zemlji.

“To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći”, rekao je u izjavi za Dnevne novine NATO zvaničnik.

Picerija i restoran

Objašnjava i da je EADRCC je glavni civilni mehanizam NATO-a u evroatlantskom području.

Centar je u pripravnosti da odgovori na vanredne situacije u evroatlantskoj regiji i funkcioniše kao koordinacioni centar za sve zahtjeve i nudi pomoć tokom cijele godine, 24 časa na dan, pri čemu dodaje da se zahtjev za međunarodnu pomoć aktivira u roku od dva sata od prijema.

Naša zemlja je od ovog tijela zatražila međunarodnu pomoć nakon poplava u decembru 2010. i teških sniježnih padavina u februaru 2012. godine, a u oba slučaja međunarodna zajednica je pozitivno odgovorila na hitne potrebe Crne Gore i NATO članice i partneri su pružili pomoć u naturi i finansijskim sredstvima.

Centar je osnovan u sjedištu NATO-a u junu 1998. godine kao sredstvo za planiranje u vanrednim situacijama i kao jedan od dva osnovna elementa politike Evroatlantskog partnerskog savjeta EAPC u oblasti olakšanja međunarodnih katastrofa.

 

9 Komentari

 1. @šTA REĆI,nesporno je da se na forumu mogu zaobilziti istene,pa i u komentarima.Ali to može neđe drugo proći,a li na na ovom sajtu.
  Mi koji smo bili savremenici tog doba,pamtimo 1995.Tuga i nevjerica.Iz Beograda je tada stigla vijest:”bombardier CL 215″ iz sastava protivpožarne eskadrile tadašnje Vojske Jugoslavije, njih četiri sa 13 rezervnih motora i kompletnom pratećom opremom prodati su Grčkom biznismenu za 24 miliona $. “Pokušali su iz Podgorice da nekako spriječe odlazak aviona,uz obrazloženje da nijesu konsultovani,ali bez uspjeha.Tadašnja komanda Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije,smjenila je i neke starješine Vojske Jugoslavije na Aerodromu Golubovci,koji su se javno pobunili o genijalnoj ideji bračnog para sa Dedinja,da se Crna Gora ostavi bez kanadera.
  Papiri su oprani preko JAT-a i tako je izvšen trasver novca,i to na račun JAT-a.
  Sramno!

  30
  6
   • Naravno da trebaju,dva fire boosa koje imamo i jedan dromader je malo.Šest fire bossova kada djeluju združeno,bolje guše vatru od dva kanadera.
    Pošto Vojska CG ove godine kupuje dva helikoptera AW-149(koji su veće nosivosti od MI-17) još da se kupe 4 Fire Boos aviona,i bilo bi dovoljno za normalnu protiv-požarnu sezonu.
    U ekstremnim situacijama ,tu je međunarodna pomoć.
    Javni servis nije objavio zvanični twit potparola natoa-a,pomoć koju dobijamo,stiže preko civilnog dijlea za vandredne situacije NATO,a ne bilaternim tokovima.

    Piers Cazalet‏Ovjeren akaunt
    @NATODepSpox
    .
    #Ukraine sends Canadair fire-fighting plane to support #Montenegro in dealing w/ wild fires through #NATO Civil Emergency Response Mechanism
    https://twitter.com/NATODepSpox/status/887320079586742272

Ostavite komentar

*

code