NE NAZIRE SE KRAJ POLITIČKOG TEATRA U HERCEG NOVOM

NE NAZIRE SE KRAJ POLITIČKOG TEATRA U HERCEG NOVOM

244
0
Podijeli

Od aprila ne prestaju iznenađenja na sceni i iza kulisa političkog teatra u Herceg Novom. Dok se očekivala odluka predsjednice Skupštine Danijele Đurović o sazivanju kolegijuma, na kome bi se na inicijativu DPS-a dogovorio nastavak 17. redovne sjednice SO, Đurovićka je danas za petak sazvala 5. vanrednu sjednicu. Opet sa samo jednom tačkom dnevnog reda, ”Predlog Odluke o skraćenju mandata odbornika Skupštine Opštine Herceg-Novi”.

U obrazloženju odluke, za koju se okrnjena ”vladajuća” koalicija sada zalaže toliko da sama inicira ovakvu sjednicu, navodi se ”kako su evidentne i namjere prekrajanja izborne volje građana na nelegitiman način, a po principu političke korupcije”.
”Smatramo da je najcjelishodnije i najodgovornije donijeti odluku o skraćenju mandata odbornicima i vratiti mandate građanima Herceg Novog koji će se na narednim vanrednim izborima opredjeliti svojim glasovima i na jedini legitiman i legalan način, u skladu sa Ustavom Crne Gore, izabrati svoje predstavnike u Skupštini opštine Herceg Novi”.
Takođe, tek sada se osvrću na činjenicu koju je trebalo ranije konstatovati, ”da je mandat predsjednika opštine Herceg Novi istekao po sili zakona 24. aprila 2014 godine”.
”Skupština opštine Herceg Novi je u više navrata pokušala da
izvrši izbor novog predsjednika opštine, gdje je Demokratska partija
socijalista povukla svog kandidata iz procedure. Takođe nije održana sjednica Skupštine opštine za izbor predsjednika opštine kada je kandidat bio iz redova vladajuće većine usljed nedostatka kvoruma” – navodi se u obrazloženju uz poziv za vanrednu sjednicu novske Skupštine.

Picerija i restoran

RADMAN: INSISTIRAĆERMO NA IZGLASAVANJU NEPOVJERENJA PREDSJEDNICI

Za novski DPS sazivanje 5. vanredne sjednice je iznenađujuće, jer je time predsjednica zanemarila njihovu prvobitnu inicijativu za sazivanjem kolegijuma na kome bi se dogovorio nastavak 17. redovne sjednice.
– Ne namjeravamo da učestvujemo u dezavuisanju javnosti što je osnovna namjera sjednice u petak. Predsjednica Đurović svjesno krši Pravilnik i Statut, što je za nas dovoljan razlog da tražimo izglasavanje nepovjerenja predsjednici, na čemu ćemo i insistirati – kazao nam je predsjednik kluba odbornika DPS-a, Andrija Radman.
On takođe tvrdi da nije cilj sjednice skraćenja mandata odbornicima, već dezavuisanje javnosti o tome da je jedan od četvoro odbornika SNP-a Herceg Novi, u konfliktu interesa, te da pokušaju da konstatuju da je ostao bez mandata.
– Ovo je nastavak farse koju su sami započeli, a ne znaju kako da je završe – kazao je Radman.
Njihov osnovni cilj je da se blokiraju svi instrumenti funkcionisanja lokalne samouprave jer se fotelje teško napuštaju – zaključio je Radman.

MRAČEVIĆ: RIJEČ JE O MANIPULACIJI ODBORNIKA

I Vladimir Mračević iz nezavisnog Kluba odbornika, koji je sa DPS-om sklopio memorandum o skupštinskoj većini za Radio Jadran kaže da je sazivanje vanredne sjednice u petak čista manipulacija odbornika Danijele Đurović:
– To je ustvari pokušaj da se ospore naši odbornički mandati zbog navodnog konflikta interesa, u svijetlu zaključaka Komisije za sprječavanje konflikta interesa. Bojkotovaćemo takvu Skupštinu i sigurno nećemo doći – kaže Mračević.
I zaista ovo je jasan drugi pokušaj spriječavanja formiranja nove većine u lokalnom parlamentu. Prvi je bio prije dva dana kad su na osnovu mišljenja Komisije za spriječavanje konflikta interesa, ”samo dimom” iz ostataka vladajućih partija pokušali da zatresu moguću novu vlast, izjavama da Bogdan Kočetanović i Vladimiri Mračević ostaju bez odborničkih mandata, jer su u konfliktu interesa.
Nije im uspio ni ultimativni zahtjev upućen Predragu Anđeliću i Zorici Gavrilović, da vrate mandate. Dokaze o navodnoj ”političkoj korupciji” koja je najčešća floskula posljednjih dana, niko nema.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code