Ne ponovila se Crnoj Gori stihija iz 1979. godine

Ne ponovila se Crnoj Gori stihija iz 1979. godine

4
Podijeli

Ovog 15.aprilia, prije 39 gopdina u 7 h i 19 minuta potresli su se silno more i gore Crne Gore. Zemljotres jačine sedam jedinica Rihterove skale i devet stepeni Merkalijeve pričinio je ogromne štete najviše na primorju.

Nekoliko dana nakon zemljotresa 1979. godine Foto: Đorđe Ćapin

Najveća tragedija je bilo stradanje 101 građanina i preko 1000 povrijeđenih. Porušeni su privredna, infrastrukturna i kulturna dobra, kuće, gazdinstva, čak 450 sela je sravnjeno… Šteta je procijenjena na preko 70 milijardi dinara.
Tadašnja Savezna skupština donijela je Zakon o obnovi Crnogorskog primorja, pa su sve republike stare SFRJ solidarno učestvovale u obnovi. Pomagali su pojedinci, institucije, Vlade iz cijelog svijeta.

Picerija i restoran

Obnova je trajala godinama, danas u Herecg Novom se samo ponegdje još mogu vidjeti tragovi tog razornog zemljotresa, ali kod mnogih još su živa ružna sjećanja.

4 Komentari

  • Valjda je pala nakon drugog udara “smirivanja tla” koji je uslijedio 10tak dana kasnije?

   I nije pala od “nemara” nego je sama tvrđava građena na veoma lošim osnovama, veoma plitko fundirana, i stalnim podkopavanjem valova, tako da je i prije zemljotresa bila u veoma lošem stanju

   9
   8
   • Nije tačno ,pala je poslije tri godine od zemljotresa ! ,plitko fudirana a trajala stotine godina. i prije zemljotresa bila u lšem stanjku-je li to nemar?

    5
    4

Ostavite komentar

*

code