Početna Društvo Ne ponovio se: Dan prije 40 godina kada je razoreno Crnogorsko primorje

Ne ponovio se: Dan prije 40 godina kada je razoreno Crnogorsko primorje

13

Prošle su 4 decenije od stravičnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru. Njegova jačina je bila 7 stepeni Rihterove skale sa intenzitetom od devet stepeni Merkalijeve na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Nekoliko dana nakon zemljotresa 1979. godine Foto: Đorđe Ćapin

Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. Trajao je desetak pogubnih sekundi.

Picerija i restoran

U potresu je 101 osoba izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Stradali su stari gradovi, 250 naselja, hiljade kuća, preko 1000 privrednih objekata, hotela, škola, spomenika, crkava, infrastruktura u Herceg Novom, Kotoru, Risnu, Tivtu, Budvi, Petrovcu, Baru, Ulcinju.

Oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, manastiri, crkve, muzeji, arhivi. Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom četiri stepena preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 – 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Mnogi žitelji sjećaju se tog crnog dana i zebu. Pamte jugoslovensku ogromnu solidarnost. Obnovu je podstakao i predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. On se u trenutku zemljotresa nalazio na oporavku u rezidenciji u Igalu. Istog jutra je obišao postradalo područje i Brodogradilište “Veljko Vlahović” u Bijeloj. Obnova  je trajala 10 godina.

Bilo, ne ponovilo se!

Ostaje da se zapitamo koliko smo za ovih 40 godina od katastrofe učinili da umanjimo posljedice u slučaju da se ona ponovi. Direktorat za vanredne situacije MUP-a, prošle godine je donio Nacrt Nacionalnog plana zaštite i spasavanja od zemljotresa, u kome je navedeno da bi zemljotres jačine 6,5 jedinica Rihterove skale mogao imati katastrofalne posljedice na crnogorskom primorju.

Nesimetrična gradnja i klizišta mogu opet dovesti do katastrofe

Stručnjaci upozoravaju da se u Herceg Novom samo do 1964. godine vodilo računa o gradnji objekata uz dobro definisane seizmičke propise. Novi seizmički propisi, usvojeni odmah nakon razornog zemljotresa 1979. godine, su aktuelizovani te i naredne godine. Oni se oslanjaju na plansku i urbanističku dokumentaciju, projektovanje i nadzor, odnosno kontrolu izvođenja radova.

Međutim, građevinski inženjer mr Mirko Balabušić priča za Radio Jadran da je kod novoizgrađenih objekata primjetna nesimetrična gradnja, koja može dovesti do katastrofalnih posljedica prilikom zemljotresa. Kada objekat na jednoj strani ima velike otvore, odnosno prozore ili vrata, a na drugoj zidove, dolazi do torzije, odnosno “tvistinga” (uvrtanja) i lomljenja konstrukcije kod djelovanja seizmičkih sila.

– Pojedine naše arhitekte, ali i investitori smatraju da se sve može riješiti armaturom. Ali time se ne rješava sve. Struktura mora biti simetrična, da ne bi došlo do uvrtanja objekta, jer ako se ne postigne simetrija objekta nastaju veliki probemi prilikom potresa, pogotovo onih koji dugo traju – upozorava on.

U Herceg Novom postoji veliki broj aktivnih klizišta, a kao reprezentno navodi klizište tla ispod Kanli kule, koje se proteže gotovo do Citadele. Taj problem potrebno je hitno rješavati, jer bi potres sličan onom iz aprila 79. vjerovatno tvrđavu potpuno uništio, a sa njom i dobar dio Starog grada.

13 Komentari

 1. Ne pomaże molitva,nego mozak,bog zna što se radi.Prirodni zakoni su neminovni .Što prije batalimo politiku i razne mreže, otvorimo knjige i naučimo osnove života to bolje nama i đeci,od svega do svega,ne samo od potresa.

  5
  2
 2. A da se sada dogodi bilo bi bas katastrofa 79 smo bili braca jna its a sada svaki komsija spija braca se ubijaju drzavu i vladu boli ona stvar za narod i opstine jer su prepisali upravu na vladu..tako bilo bi katastrofa i glad.itd..
  Svi projekti i sada koji su zavrseni su od stranih donacija . .
  Ni put do sela se ne gradi ako tamo ne zivi vladin cinovnik..

  19
  4
 3. Šalu na stranu, ali da nije tektonskih poremećaja ne bi bilo ni života na Zemlji! Zemljotresi i vulkanske erupcije su bili i ostali motori evolucije. Da nije toga, Zemaljska kugla bi najvjerovatnije bila planeta komplet pokrivena morem dubokim koju stotinu metara, ne bi bilo ni ostrava a kamolo kontinenata! Onaj ko se ne razumije u nauku sigurno i ne zna da su Himalaji nastali sudarom indijske i azijske kontinentalne ploče. Alpi su nastali sudarom afričke i evropske kontinentalne ploče. Magma ispod Zemljinog omotača je pokretač svega toga. Ohladi li se magma – planet se ohladi onako kako se to desilo sa Marsom. Ja bih najviše volio da se u Boki Kotorskoj koncem svake jeseni dogodi slabiji zemljotres od recimo tri stepena Rihtera, pa da nas oni katastrofalni zaobiđu. Što je duži period bez zemljotresa – to veća šansa da se dogodi onaj katastrofalni…

  27
  3
 4. Kada citam komentare pitam se koji su se to izlegli ili doselili domaci izdajnici i neprijatelji drustva i samih sebe odnosi se na teroriste u glavi koji prizeljkuju zemljotres!?

  15
  4
 5. Bilo je Strasno ali je iskristalisalo ljude vecina su pomagali jedni drugima …komsije su postale familije..
  JNA i Civilna Zastita su bili super organizovani .
  Sa ovom divljom gradnjom bi bilo gore od atomske bombe ..uzasne bi posljedice bile
  Nadam se da se nece ponoviti..

  28
 6. Da Bog da da se ponovi i da sve ono što je izgrađeno na krađi i na nemoralu poruši, a da poštenoga i onoga koji ljubi prave vrijednosti i koji ima mjeru u svemu i prema svemu što ga okružuje, pomiluje i sačuva, kako bi ljudski rod krenuo napokon pravim putem.

  19
  20

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code