Početna Ke Nova Ne propustite Veliku bokešku feštu

Ne propustite Veliku bokešku feštu

1

Prvi tematski segment 51. Praznika mimoze – Mimoza za dobra stara vremena, završava ovog vikenda, a pred posjetiocima su ponovo tri dana raznovrsnog programa.

Uvertira svemu je tradicionalna turističko sajamska manifestacija – četvorodnevna 12. Velika bokeška fešta, koja će od 21.- 24. februara biti održana u Bijeloj. Manifestaciju i ove godine organizuju NVO Velika bikeška fešta iz Bijele, sa Maslinarskim društvom Boka i NVO Koraci – STEP, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i JUK Herceg Fest-a. Program fešte predstavljen je na jutrošnjoj pres konferenciji u Dvorani Park.

Smisao ovogodišnje fešte je afirmacija sela i poljoprivredne djelatnosti, kaže za Radio Jadran predsjednik NVO Velika bokeška fešta, Nikola Svilanović:

“Novina je da krećemo iz jednog živopisnog sela na 360 m nadmorske visine iznad Bijele, sa bogatom pomorskom tradicijom i kulturom življenja. Nastojimo da selu “udahnemo zrak”, ojačamo selo i osnažimo poljoprivredu i vratiti mu život. To je smisao i cilj našeg okupljanja gore. Biće prezentacija mljevenja masline, koje je ove godine bilo malo. Mi smo osposobili stari mlin u Bjelskim Kruševicama iz 1903. god, želimo da bude muzejskog karaktera i u funkciji”, naveo je Svilanović.

Fešta počinje u petak, 21. februara, u crkvenoj kući kod crkve Sv. Arhangela Mihaila u Bijelskim Kruševicama, u 12 h. Naime, mljeće se masline u starom mlinu za hladno cijeđenje na ručni pogovn iz 1903. Godine, biće upriličena mlinarska večera kao i edukativni program iz oblasti maslinarstva.

U prostorijama školske zgrade i lovačkog doma u zaseoku Matovići biće upriličen kulturno zabavni program, recitacije učenika na temu “Maline i znameniti mještani”. NVO Koraci – STEP organizovaće pješačku turu Bijela – Zlokovići – Kruševice. Biće organizovan i obilazak starih maslinjaka uz edukativne programe – prikaz obnavljanja i rezidbe masline.

Glavna, Velika bokešta fešta sa sajmom masline, vina i zdrave hrane, biće upriličena u subotu 22. februara, od 10 – 18 h u prostorijama i platou ispred Doma kulture u Bijeloj. Tog dana biće upriličen tradicionalni scenski prikaz dolaska kapetana Želalića – malteškog viteza, dječiji cvijetni defile i kulturno zabavni program.

“Mnogo je zainteresovanih izlagača proizvođača masline i vina, do sada 30-ak prijavljenih iz Herceg Novog, Bara i Ulcinja. Biće najvećim dijelom izloženi masline, vina i maslinova ulja”, navodi Svilanović.

S obzirom da prošle godine nije bilo moguće, ove godine biće zasađeno 8 sadnica masline u dvorištu područnog odjeljenja OŠ Orjenski bataljon u zaseoku Matovići. Jedna sadnica biće zasađena jereju i osnivaču škole Savu Bijeliću, koji je školu osnovao 1872. god. i 30 godina radio kao učitelj. Zatim 4 masline biće posađene za stogodišnjake i 3 masline za solunske dobrovoljce. Saglasnost za to dalo je Ministarstvo prosvjete.

U nedjelju, 23.februara, u prostorijama Doma kulture u Bijeloj, od 10 – 16 h, nastavlja se sajam masline, vina i zdrave hrane sa degustacijom i edukativnim programima.

Fešta završava u ponedjeljak, 24. februara, kada će takođe u Domu kulutre, biti upriličen dječiji maskenbal, od 17 h.

U zabavnom dijelu programa nastupiće NVO Kulturna mreža Bijela, Mažoret klub Lilly, dva lokalna benda, uz djecu iz novskih vrtića i škola.

1 komentar

  1. Bas kreativno, i nimalo slicno kao proteklih godina. Svaka cast za inovativnu dosjetku scenskog prikaza dolaska kapetana Zelalica. Nismo to vidjeli nego samo poslednjih 5 godina. 🙂

    5
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code