Početna Politika Nebojša Medojević: NOVI MORA BOLJE!!! Broj 4!!!

Nebojša Medojević: NOVI MORA BOLJE!!! Broj 4!!!

0

Vidim razne “fantastične” predloge u vezi razvoja i gradnje u Herceg Novom
a u kontekstu izbora.

Foto: Večernje Novosti

Kritična pitanja za razvoj Herceg Novog su:

1. Vrijeme i komfor prevoza do Aerodroma Tivat

U ovom trenutku prevoz od Aerodroma Tivat do Hercego Novog traje vise od sat vremena plus eventualno cekanje na trajektu. Vrlo nekomforno.

Vrijeme prevoza do Aerodroma Ćilipi (Dubrovnik) je oko 35 minuta plus vrijeme čekanja na granici ali prihvatljiv komfor autobusa ili automobila.

Potrebno je uvesti direktnu vezu brzim električnim brodom od aerodroma Tivat do Herceg Novog. Vrijeme putovanja na liniji Aerodrom Tivat – Porto Novi – Herceg Novi je oko 35 minuta vrlo komfornim, modernim putničkim brodom. Red vožnje se može uskladiti sa redom letenja aviona.
Putovanje krajnje atraktivno i u turističkom smislu.

Mislim da ne bi značajnije uticalo na promet trajekta jer se tamo pješaci inače prevoze besplatno, a aerodromski minibusevi samo zauzimaju mjesto i
plaćaju malo.

2. Razvoj cjeligodišnjeg zdravstvenog turizma

Kritično pitanje. Povezano sa pitanjem 1. Zahtjeva sopstveni koordinirani
plan razvoja oslonjen na tradiciju i akumulirano iskustvo iz Banje Igalo. U periodu posle pandemije, potreba za ovom vrstom medicinsko – turističke usluge će neminovno biti velika u čitavoj Evropi. Novi je
izuzetno lociran.

Cjeligodišnja sezona u Novom je ključno pitanje i za Aerodrom Tivat i za prinos na imovinu (restorane, taksi, apartmane, i td) i za zaposlenost u Herceg Novom.

Potrebno je urediti turističku ponudu u zimskom periodu. Dakle potreban je (vrlo) veliki akva park u prostoru severozapadno od groblja Igalo koji bi bio snadbjeven grijanom morskom vodom. Imao bi i sadržaje koji su pokriveni i mogu se koristiti i zimi, a otvoteni dio sa grijanom morskom vodom moze se koristiti i van ljetnje sezone. Isto tako potrebno je da Istitut Igalo i ostali hoteli imaju adekvatne sadržaje, bazene i drugo.

Za ovu svrhu je potrebno bitno poboljšano snabdevanje energijom. I to iz obnovljivih izvora.

Heceg Novi i njegovo zaleđe je bogom dano za solarne panele i prpizvodnju zelene energije.

Politički marketing