NEDJELJA JE BORBE PROTIV TUBERKULOZE

NEDJELJA JE BORBE PROTIV TUBERKULOZE

149
0
Podijeli

crveni krstU opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u Herceg Novom, nedjelju borbe protiv tuberkuloze, koja traje od 14-21 septembra, obilježiće predavanjem o zaštiti od ove bolesti, što je jedna od najznačajnjih aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore, ali i opštinskih organizacija.
Predavanje će prirediti medicinsko osoblje u prostorijama opštinske organizacije Crvenog krsta u Herceg Novom, međutim tačan datum još uvijek nije poznat, kazala je za naš radio sekretarka u OO CK Herceg Novi, Mira Krsmanović.
“Cilj organizacije je da se uključi što veći broj mladih osoba, jer se do sada pokazalo da sva predavanja zaista imaju veliki uticaj na mlađu populaciju u prevenciji ove bolesti”. Edukacijom o prevenciji bolesti mijenjanju se i neke loše životne navike, način života i ishrane. Tuberkoloza je bolest od koje je u svijetu oboljelo oko 2 milijarde ljudi. Stopa oboljelih u Crnoj Gori posljednjih deset godina je smanjena na 10 odsto, a od zemalja u regionu manju stopu rasta oboljelih ima samo Slovenija. TBC je bolest koja napada pluća, a simptomi su kašalj i bolovi u grudima, praćeni malaksalošću, groznicama, znojenjem i gubitkom težine.
Krsmanovićka je najavila i akciju doborvoljnog davanja krvi, drugu u ovoj godini, planiranu takođe za septembar. U opštinskoj organizaciji Crvenog krsta aktivno je preko stotinu redovnih davalaca krvi. Pored ovoga, u toku je obavljanje standardnih aktivnosti kao što je prikupljanje pomoći za socijalno ugrožene – odjeće, obuće, ali i školskog pribora.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code