Nedovoljno 50 hiljada eura iz budžetske rezerve za saniranje posljedica nevremena

Nedovoljno 50 hiljada eura iz budžetske rezerve za saniranje posljedica nevremena

7
Podijeli

Prošle su skoro dvije sedmice od nevremena koje je pogodilo dio hercegnovske rivijere, ali još nije procijenjena šteta na imovini mještana i kompanija. Sve ukazuje da je šteta znatno veća od finansijske mogućnosti za pomoć Opštine, koja ima samo 50 hiljada eura iz budžetskih rezervi, pa u lokalnoj upravi očekuju pomoć Vlade i susjednih opština.

Opština Herceg Novi je formirala Komisiju za procjenu štete, a članovi su iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Tatjana Vuković (predsjednica), Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, Božo Bećir, Uprave lokalnih javnih prihoda Biljana Bulatović i Agencije za izgradnju i razvoj Đuro Čeprnjić.

Picerija i restoran

Komisija ima zadatak da obavi pregled situacije na terenu, uvjeri se u činjenično stanje, napravi izvještaj i da predlog šta dalje.

– Prema podacima Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, obavljene su 82 kontrole u kojima su konstatovana oštećenja na objektima, kao i 85 kontrola u kojima su konstatovana oštećenja na vozilima. Ukupan broj izvršenih kontola u kojima su konstatovana oštećena i sačinjeni zapisnici sa fotografijama iznosi 167, s tim da treba imati u vidu da su u pojedinim slučajevima jednim zapisnikom konstatovana oštećenja na više objekata ili vozila – kaže za Radio Jadran, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Na adresu Opštine do sada je stigao veliki broj zahtjeva za pomoć u sanaciji posljedica nevremena. Svaki od njih biće posebno razmotren i po njima će biti odlučivano nakon što Komisija za procjenu štete obavi svoj dio posla i dostavi izvještaje, dodaje Katić.

On navodi da Opština Herceg Novi ima kao tekuću budžetsku rezervu iznos od 50.000 eura za vanredne okolnosti:

– Sa ove stavke biće opredijeljena sredstva za pomoć onima kojima je to neophodno. Lokalna uprava će nastojati da maksimalno izađe u susret i obezbijedi pomoć građanima čija imovina je oštećena uslijed nevremena, uvažavajući realne procjene ljudi od struke – tvrdi Katić.

Međutim, imajući u vidu broj i vrstu nastalih oštećenja, jasno je da će procjena štete biti daleko veća od onoga što su finansijske mogućnosti građana i same lokalne samouprave, te će se, prema riječima Katića, za pomoć u saniranju posljedica nevremena obratiti Vladi Crne Gore i drugim primorskim opštinama.

7 Komentari

  • Ja porez placam Podgorici a ne Beogradu i logicno je da u slucaju elementarne nepogode ona mora da reaguje i pomogne.Na zalost vidjeli smo njihove reakcije i njihovu pomoc.Ni jednim jedinim glasom se nisu oglasili a kamoli poslali pomoc.I to treba da bude moja drzava?

   3
   1
 1. Nije Opština tu da pomaže građanima. Ima Opština svoga posla. Građani su tu da plaćaju poreze i takse, da pomažu da opštinari redovno dobiju platu.

  15
  2

Ostavite komentar

*

code