Neka bude picigin: Kad mogu Splićani skočit’ u more za Novu godinu,...

Neka bude picigin: Kad mogu Splićani skočit’ u more za Novu godinu, možemo i mi u februaru

2
Podijeli

U JUK Herceg Festu od 26. januara počele su prijave za picigin – jednu od 15 sportskih manifestacija koje će biti organizovane tokom 48. Praznika mimoze. Picigin će se igrati u četvrtak, 9. februara, “kao nekad, na staru banju”, od 11 h.

Ustvari, biće to revijalno atraktivno takmičenje  u igri, koja traje na ovim prostorima, tačnije od Zelenike do Splita i Zadra, od 1908. godine. Kolijevka picigina je Split, gdje se igra tokom cijele godine. Tradicija je igranje novogodišnjeg picigina prvog dana Nove godine, a od 2005. se održava i tzv. “prvenstvo svita u piciginu”.

Picerija i restoran

Novljani su prije sedam godina obnovili ovu autentičnu i tradicionalnu igru s početka 20. vijeka, kojom su nekada osvajali ženska srca. Grupa entuzijasta je osnovala NVO Picigin. Bili su 2011. godine prvaci Jadrana u Splitu, gdje su tri puta učestvovali u nadmetaljima.

Zajedno sa Herceg festom NVO Picigin će prvi put, usred zime, za Praznik mimoze organizovati  takmičenje. Ono neće imati pobjednika, ali hoće mnogo atraktivnih i neobičnih skokova u vodi, za lopticom, u pješčanom plićaku, na staroj Banji u Igalu.

– Očekujemo Novljane, mlade i starije, veterane, kao što smo mi. Ne treba da se plaše hladnog mora, jer ako mogu godinama Splićani za Novu godinu, možemo i mi skočit’ u more u februaru – kažu nam iz ove NVO.

Suština cijele igre je ne dozvoliti da loptica dodirne površinu mora, što je često veoma teško i izazovno. Igrači  su podijeljeni u petočlane ekipe. Da bi održali lopticu u vazduhu, prave parade, neobične, šaljive, atraktivne, skokove. Jer, bolje da su oni u moru, nego loptica.

Prijavljivanje ekipa može se obaviti do 7. februara, direktno u prostorijama JUK Herceg Festa u Dvorani Park, ili na e-mail: hercegfest@hercegfest.co.me.

Za dobar štimung pobrinuće se klapa Stari kapetan.

2 Komentari

  1. Daj boze da se ustali LJETI, lako cemo za zimu. 🙂 Ne treba zaboraviti picigin se igrao vazda i na Zeleniku, zadnjih godina smo ga uvrstili u nase ljetne igre. Ima i ekipa sa Savine, u najboljim godinama stalno igraju, ja mislim da je i fotografija sa plaze na Savini, vidi se hotel. Picigin je nasa tradicija i uvijek je najveca atrakcija i treba je nastavit. Odlicna ideja. Ali losa godina, bas treba biti hrabar pa se skvasit po ovome mrazu.

  2. Bravo za nastavak tradicije.Jeste,vazda se Picigin igrao na Staroj banji.
    Ponekad i drugim plcacima ,ali najbolja je ipak Stara banja.
    Imao sam prilike cesto gledati Picigin i u Splitu.
    Imaju duzu tradiciju igranja zimi .
    POzdravljam ideju da se i kod nas ustali ova igra i zimi.

Ostavite komentar

*

code