Početna Turizam Nekoliko hiljada turista stiglo morem, razgledaju Novi bez vodiča

Nekoliko hiljada turista stiglo morem, razgledaju Novi bez vodiča

17

Kraj turističke i nautičke sezone u Herceg Novom je danas obiljžen posjetom nekoliko hiljada gostiju koji su došli u Zeleniku kruzerom „Crown Princess” i u Gradsku luku sa 25 katamarana, jedrlica i nekoliko izletničkih brodova iz Budve.

Samo sa kruzera je preko 2000 gostiju, koji su se razmilili kulama, skalama, Šetalištem, Gradskom lukom…

Picerija i restoran

Puni lokali, trgovine, pjaca, samo nigdje jednog vodiča sa turistima. Mnogi su, “odlutali”, ne znajući ni gdje će niti što će, pa što otkriju i kako im bude u Novom i Montenegru.

Pitanje za diskusiju glasi: zašto turisti koji dolaze brodovima ne koriste vodiča za izlet kroz Herceg Novi? Da li zato što neće da plate, ili zato što im to nije ponuđeno?

Tek, činjenica je da je svakodnevno ovog ljeta brodovima stizalo preko 1000 izletnika, ali, mahom, bez vodiča, lutali su gradom, pentarajući se skalama do tvrđava, bez priče o njihovoj istoriji, znamenitostima Herceg Novog, posjete Muzejima, galerijama…

Negdje na početku sezone bilo je obećanja da će Agencija za gazdovanje Gradskom lukom, zajendo sa Turističkom organizacijom, angažovati lokalne vodiče, ali to se nije desilo.

Na drugoj strani, u turističkim agencijama nam kažu da Herceg Novi ima dosta turističkih vodiča, te da privredi treba prepustiti da ih angažuje. Jer, tursiti neće da plate izlet. Na gradu je, kako tvrde, samo da obezbijedi prohodnost saobraćajnica, parking i čiste ulice.

U svakom slučaju, današnji primjer, kada je nekoliko hiljada gostiju, došlo u Herceg Novi brodovima, treba da posluži za ozbiljnu analizu i dogovor oko uslova za što njihov što bolji prihvat u budućnosti.

17 Komentari

 1. Slucajno sam danas upoznala dve divne gospodje (od tih 2000ljudi) iz Australije i bas tako su mi rekle – da zele bez vodica da upoznaju grad, ljude, da osete duh grada i naroda..
  Mislim da je to prava stvar!
  A pare su ostavili svuda.., po kaficima, marketima, buticima.. i licno mislim da je to sasvim dovoljno.. ( Cuj za penjanje na tvrdjavu 2eu..?! Nonsens!)

  27
  2
 2. Slucajno sam danas upoznala dve divne gospodje (od tih 2000ljudi) iz Australije i bas tako su mi rekle – da zele bez vodica da upoznaju grad, ljude, da osete duh grada i naroda..

  10
  1
 3. Tacno je da nema vodica za 2000 putnika sto su htjeli da ostanu u HN ..Ostali su autobusima posli za Kotor i dalje i platili vodice odnosno izlete.HN je ispao neplaniran vez pa se agencija koja prodaje izlete nije potrudila da im ponudi turu kroz HN a nisu se potrudili ni u HN da im nekako ponude razgledanje znamenitosti sa vodicem…mnogo njih u lancu..kiksa jedan kiksali svi.

  14
  3
 4. Pre dve godine sam dostavio predlog “Nove organizacije poseta kruzera zalivu Boke Kotorske”. Ukratko: kruzeri bi bili usidreni u delu zaliva između Bijele i Tivta (tu gde ima najviše prostora i ne ugrožavaju prirodu Boke Kotorske), a malim-brzim brodovima bi bili razvoženi po raznim mestima zaliva Boke Kotorske. Jer, zašto samo da vide i uživaju u znamenitostima i lepotama kotorskog zaliva i grada Kotora, kada ima još mnogo znamenitosti i lepota u zalivu Boke Kotorske.
  Predlog sam poslao predsednicima opština Kotor, Tivat i Herceg Novi, ali odgovra nije bilo (čak ni da su primili moj predlog).
  Ipak, drago mi je da se u tom pravcu nešto menja!

  13
  4
 5. Danas su angazovana 32 vodica i 40 autobusa…
  Grupe koje su platile vodica ga imaju, ostali obilaze grad sami…
  Sve funkcionise besprekorno…

  49
  5
 6. Eto, na svakoj tvrdjavi se moze naplatiti obilazak 2e.Nek se barem kafa popije 1e.
  Obilazak starog grada, muzeja, galerije, manastira…….Novac je tu samo ga treba uzeti!

  22
  3
 7. Kako zašto? Brod Vesna želi da jedan turistički vodič vodi od 150-200 gostiju po Herceg Novom što je nemoguća misija. Turističke agencije ne žele da angažuju vodiče jer im nije “isplativo” lakše je te pare staviti u svoj džep pa nek turisti tumaraju po gradu sami

  44
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code