Početna Ekonomija NEMA GVOZDA BEZ CRNE GORE

NEMA GVOZDA BEZ CRNE GORE

0

gvozdoNemoguće je danas zamisliti Nikolu Gvozdenovića bez Crne Gore i Crnu Goru bez Gvozdenovića – čulo se sinoć na otvaranju izložbe ovog doajena crnogorskog slikarstva, u galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru.

– Neuporediv velikan, koji je ljubav prema slikarstvu prenio na 43 generacije studenata, nigdje na svijetu nije pronašao ljepši i čistiji prostor od svog rodnog Gluvog dola, koji mu je vječna isnpiracija, rekao je otvarajući izložbu ruski glumac i režiser – Džordž Pusep.

“Njegovi seljaci iz Gluvog dola su u stvari astronauti, jer mogu da lete baš kao i orao i kokot, jarac velikih dimenzija na njegovim platnima. Skloniti Gvozda iz Crne Gore je moguće, ali Crnu Goru iz Gvozda je nemoguće”, primijetio  je Pusep. On smatra da je slikarstvo autentično i prepoznatljivo, da kako je ilustrovao – između 1000 izloženih slika, jasno bi se prepoznala Gvozdenovićeva.

Njegove slike uljepšavaju mnogobrojne državne, diplomatske, kulturne i komercijalne prostore ne samo Crne Gore nego i Rusije, Evrope i SAD-a, sve do dvorca britanske kraljice.

Izložbu su organizovali je kompanija Montenegroff i kotorski Centar za kulturu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code