Početna Ekonomija Uskoro novi tender za prodaju imovine “Vektra Boke”

Uskoro novi tender za prodaju imovine “Vektra Boke”

15

Dok pokušava da izađe iz dugova prodajom imovine  kompanija Vektra Boka, koja je kupovinom HTP Boka prije desetak godina trebalo da preporodi hercegnovski turizam, danas ključne prihode ostvaruje od Hotela Plaža.

To je jedan od 4 kupljena hotela koji je prilično dotrajao i bez ulaganja. Ipak, usluge Plaže trenutno koristi oko 280 gostiju, najviše iz zemalja regiona.

Picerija i restoran

Popunjenost jeste skromna, oko 60%, ali u menadžmentu očekuju da će ona biti bolju u naredna dva mjeseca.

„ Na žalost, sezona je sve kraća i mi u principu jedva sastavimo 70 dana i popunjenost od 70%. Tako da ne možemo reći da je to nešto u odnosu na ranije godine slabije, ali ni bolje“, kaže izvršni direktor, Milić Popović.

On kažre i da su nameti na turističku privredu veoma veliki, što otežava tekuće poslovanje i obaveze koje imaju prema povjeriocima, uposlenima, sezoncima i gostima. Cjenovnu politiku nijesu mijenjali, jer kako dodaje, to su bile i sugestije partnera. Tako noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi košta 24,5 eura.

U Hotelu Plaža, zajedno sa sezoncima, trenutno je angažovano 90 radnika.

Nema investitora da kupe imovinu

Vektra Boka je od 2016. godine obuhvaćena Planom reorganizacije. S obzirom da je iz poslovanja nemoguće da izmiri dugovanja, kompanija rasporodaje preostalu imovinu. Međutim, interesovanje je, kaže Milić Popović, jako slabo. Stoga će ubrzo biti raspisan novi tender:

„Bilo je interesovanje, uglavnom, kupaca iz Crne Gore, odnosno Herceg Novog, ali nijesmo zadovoljni dinamikom dosadašnje prodaje. Očekivali smo da će to bolje ići s obzirom na uslove koje smo nudili i vrijednost imovine koju je procijenio sud i sudski procjenitelji. Očekujemo da bude intenzivirana prodaja krajem ljeta i da ćemo krenuti na bolje“, ističe Milić.

Vektra Boka je kroz nekoliko javnih poziva za prodaju dijela imovine do sada prodala poslovni prostor bivše Službe računovodstva u Njegoševoj ulici i glavnu Autobusku stanicu. Hotel Tamaris je srušen, hotel Igalo devastiran i zatvoren, hotel Dubrava takođe. Pod katancem je i više restorana, kao i motel Borići.

Savjet za privatizaciju početkom godine nije dao saglasnost Vektra Boki za prodaju hotela Plaža, Igalo, lokaliteta bivšeg Tamarisa i starog hotela Boka, koji je to akcionarsko društvo uputilo 23. jula prošle godine. Konstatovano je da se nijesu stekli uslovi za davanje tražene saglasnosti. Stoga je zaduženo Ministarstvo finansija da preuzme obavezu rješavanja postupaka restitucije u skladu sa dostavljenim nalazima.

Posljednji poziv za prodaju dijela imovine oglašen je 23. maja, a početna ukupna cijena dijela imovine bila je procijenjena na 11,9 miliona eura.

Prema podacima Poreske uprave Crne Gore, Vektra Boka predvodi listu dužnika firmi iz Herceg Novog, koja po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesije duguje 853 hiljade eura i u reprogramu je. Za neplaćene poreze i doprinose iz i na lična primanja, Vektra Boka, duguje 2,6 miliona eura.

15 Komentari

 1. Ovako će nam i banja otić kako je lijepo čuvamo ili čuvaju. I nju su od 1949 god. generacije stvarale sa izuzetno sposobnim i mudrim rukovodstvom, ni primać ovom aktuelnom !!!

  4
  1
 2. Zar je moguce da nece niko odgovarati iz vlade sto je dozvolila Brkovicu da kupi Boku i sve devastira, unisti i sada rasprodaje iako je plan bio da se restruktuira i ulozi da bi se obnovio hotelski turizam u HN.
  Zar je moguce da niko iz vlade ne izadje pred narod i objasni zbog cega se dozvoljava nekom tamo Brkovicu da vrsi samovlasce i ne ispunjava uslove propisane ugovorom…
  Gdje i kome idu pare od prodaje???
  Sta Herceg Novi ima od svega toga?
  Ko i zasto stiti kriminalni milje CG?
  Zar je jedini razlog proglasenja nezavisnosti bio da se pokrade drzavna imovina i napune dzepovi?
  Zar svi mi Crnogorci mozemo dovjeka zatvarati oci pred ovom kradjom i unistavanjem i tjesiti se mislju ‘ dobro je dok nije udario na moje’…
  Sve je ovo bilo svih gradjana Crne Gore a sada sve u dzepove nekolicini!!!

  11
 3. Lako vam je prodavat bogatstvo što su nasi roditelji mukom, godinama,decenijama stvarali a vi za čas upropastili i sad pošto zašto gledate trsit ! Malo je reći da je to sramno…ko god da je kriv ! Uostalom netreba se ni čudit…

  8
  1
 4. Gdje su opštinari da malo zalaju,sjećam se mnogih obećanja,ne damo Boku,Institut…..,mene bi barem bila sramota.Kolektor otvaraju evo 3 godina.Sreca je vasa ovo je miran narod,ne bi bili na tom mjestu ni sat vremena .Ne možete voditi ni svoje domaćinstvo a ne opštinu,divim se svakom ko vam daje glasove

  6
  1
 5. Oni na doprinose duguju 2.6 miliina a inspekcije kažnjavaju male preduzetnike za sitnice kako bi napunili budzet. Zaplijenite imovinu i prodajte

  21

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code