Početna Kultura Nema promjena, isti koncept i ovogodišnjeg Trga od knjige?!

Nema promjena, isti koncept i ovogodišnjeg Trga od knjige?!

12

images_slike_dogadjaji_2014_kultura_trg_od_cirilice_2Kao i prethodnih godina sajam Trg od knjige u Herceg Novom održaće se, na platou Trga Belavista, od 21. do 28. jula. Sajam će biti organizovan prema ustaljenom konceptu – kaže za Radio Jadran, sekretarka za kulturu, Tamara Lepetić.

– Savjet za kulturu Opštine Herceg Novi odredio se prema manifestacijama od značaja za grad i predložio koordinate prema kojima bi trebalo da se održavaju. Trg od knjige je prepoznat kao sajam koji je od značaja. Pored toga, Savjet je imao predloge i preporuke u vezi sa izmjenom lokacije i imena, ali je, zbog nedostatka vremena da se na pravi način pripremi novi koncept, odlučeno da ovogodišnji sajam ostane u ranijim organizacionim i koncepcijskim odrednicama – odgovorila je sekretarka Lepetić na naše pitanje o uticaju Savjeta za kulturu na koncepciju i program 14.Trga od knjige.

Ipak, odgvornost za ono što će publika na Belavisti pratiti i ove godine, pada  na predsjednicu Herceg Novog, Natašu Aćimović:

– Ove, kao i svih godina od osnivanja Međunarodnog sajma knjiga “Trg od knjige”, konačnu koncepciju Sajma i sve promjene u vezi sa istom, donosi predsjednik Opštine Herceg Novi zvaničnom Odlukom. Biblioteka realizuje Sajam, shodno koncepciji koja je propisana -pojasnila je Lepetić.

U međuvremenu, ostalo je i staro rukovodstvo Gradske biblioteke i čitaonice, mada je uspostavljen novi Savjet ove JU. Izabrala ga je Skupština opštine Herceg Novi. Članovi Savjeta Biblioteke su: Marija Čolpa (predsjednica Savjeta), Vojin Lazarević (iz reda zaposlenih Biblioteke), Zorica Cvitković, Sanja Crnogorčević i Zorica Čičković.

Bez detaljisanja, sekretarka Tamara Lepetić je dodala da je “posvećenošću i željom zaposlenih usvojeni program  pripremljen i osmišljen u skladu sa aktuelnom koncepcijom Sajma”.

– To znači da će i ove godine biti predstavljeni aktuelni naslovi domaćih i stranih autora iz oblasti beletristike i nauke, zavičajne teme i autori, a sa posebnom pažnjom osmišljeni su programi za djecu, svečano otvaranje i zatvaranje Sajma – uopšteno je odgovorila Lepetić.

Izostali su odgovori na dva ključna pitanja koja smo uputili prema ovom opštinskom resoru, nadležnom za vođenje kulturne politike grada. S obzirom da je godinama unazad omalovažavana crnogorska savremena književnost i autori na Trgu od knjige, da li će ove godine oni dobiti ravnopravan tretman sa ostalima? I drugo, koje takođe intrigira ovdašnju javnost, da li Savjet za kulturu Opštine Herceg Novi i dalje funkcioniše da bi mogao da utiče na koncepciju ove, kao i drugih manifestacija kulture u Novom?

Radio Jadran nije bez razloga to pitao Tamaru Lepetić, jer poznato je da je više od decenije Trg od knjige, koga su organizatori, pod pokroviteljstvom Opštine, promovisali kao međunarodni sajam, istrajavao u jednoj te istoj koncepciji, počev od znaka(knjige sa trobojkom) do učesnika i tematike. Uprkos očekivanjima da će s novom vlašću u Herceg Novom doći do promjene, da će se čak sajam izmjestiti u park Boke, lani je on čak bio programski siromašniji. Bilo da je riječ o izdavačima, autorima i naslovima koji su promovisani. Opet nije bilo savremenih crnogorskih pisaca, pa tako ni savremene crnogorske književne produkcije.

Ako je sve ostalo isto, kako kaže sekretarka Lepetić, znači li to da opet neće biti  zastupljeni autori koji pripadaju korpusu crnogorske književnosti, ili će možda po neko i “zalutati” i biti  “pokriće” onima koji godinama opstaju i istrajavaju u  jednoj te istoj matrici?

Inače, za Trg od knjige planirana su sredstva od 12.000 eura iz budžeta Opštine Herceg Novi i 7.000 eura iz kase Turističke organizacije.

12 Komentari

  1. Knjiga sa trobojkom,je li to moguće ???? Ima li iđe išta bez politike?-Savjet za kulturu Opštine.Ko li je tamo? Od svega ovoga najvažnije je ovo 12+7( 000). Svi neka kažu što trenutno čitaju.

  2. Iznenadio ih sajam, kao sto u januaru zabljacke snjegocistace iznenadi snijeg. Tender za plaze tek raspisan, plan budzeta za sport za 2016. jos nije donesen, ovi su jos uvijek na novogodisnjim praznicima a jul mjesec pri kraju?!

  3. A da malo taj trg za 19000€ sredite, očistite, onu fasadu okrečite, stavite nekoliko klupa, famoznu led rasvjetu? I da ne bude samo knjiga, mogla bi koja slika ili drugi program iz kulture…

  4. Trgovi jesu za kulturu a ne i za vasar. Ili da se drgacije osmisli ili ga preselite iz Starog grada. I da traje max 3 dana, sve preko toga je ….

  5. Sajam je godinama sa losom ponudom. Umesto da se unazad par meseci zna ko ce izlagati i koji ce autori biti prisutni njima nedostaje vremena. Najvaznije da novca ne nedostaje pa 19000 se daje po navici. Losi rezoni,celog saveta za kulturu i pogotovo sekretarke.

  6. Naprijed vasarista i seljane!!!.Jadni Novi sta si dozivio.Da te preplavi primitivizam i nekultura koja unisti sve sto su nasi preci uzdizali i drzali na visokom nivou.Sta reci tuzno za sve Novljane i goste.Trgovi i stari Grad nisu mjesta za sajam !!!!!!Al nase vode su jako strucni pa je po njima tako najbolje nazalost Herceg Novog.

  7. Nedostatak vremena!? Pa sta radite citave godine, treba da planirate, promovisete, osluskujete i gledate na kraju kako drugi rade. Mnogo mislite,malo i nimalo ne delate! A sajam je uzas i sramota,15 standova sa vec vidjenim i sto puta izlozenim stvsrima. Danju ne radi, nocu ne funcionise. Gospodo morate mnogo bolje, ovo je bas lose!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code