Početna Naslovna Nema rezervacija, ali Lighthouse radiće i ove zime, uskoro sanacija balkona na...

Nema rezervacija, ali Lighthouse radiće i ove zime, uskoro sanacija balkona na hotelu

2

U hotelu Lighthouse u Igalu okončana je “sezona” u kojoj je ostvareno 10 hiljada noćenja, što je oko 25% od broja noćenja u uporednom periodu prošle godine. Grupnih dolazaka više nema, kao ni najava do Nove godine. U tom zdanju sada borave domaći gosti, zaposleni u pojedinim crnogorskim kompanijama sa kojima Lighthouse ima ugovor o saradnji ( CEDIS, Domovi zdravlja i sl. ).

Hotel do Nove godine, ipak, neće zatvarati. Menadžment planira manji investicioni “zahvat”, kojim će biti dotjerani balkoni od IV – XII sprata.

Na taj način počeće pripreme u znatno manjem obimu i intenzitetu za sljedeću sezonu, koja, kakva god da bude bila, biće bolja od ove, smatra direktor marketinga, Jovan Mićunović:

“Iduća sezona biće loša, ali za naš hotel možda i ne toliko, s obzirom da najviše zavisimo od gostiju iz Srbije i BiH, mada to niko zaista ne može prognozirati. Mi imamo partnere sa kojima sarađujemo skoro deset godina i ako epidemiološka situacija odnosno procedura oko prelaska granice bude povoljna, bez skupih testova, možemo očekivati da ćemo imati dosta dobru, ne idealnu sezonu, ali bolju nego ove godine – priča Mićunović svjestan da još sve neizvjesno.

Ovdje su odlučili da navrata hotela ne stave ključ u narednom periodu uprkos otkazanim aranžmanima i izostanku rezervacija. Pod znakom pitanja je i tradicionalni doček Nove godine u Gradskoj kafani, za turiste koji su dolazili iz Bugarske i koji će ove godine najvjerovatnije zbog pandemije odustati:

“Nije još otkazan aranžman, ali je pod znakom pitanja, jer bi u suprotnom već u avgustu rezervisali i uplatili avanse. Najave za zimski period jesu loše, ali i pored toga, radićemo. Grupa trenutno nemamo, osim individualnih gostiju, koji prenoće noć ili dvije. Radićemo sa minimalnom radnom snagom, tako I da zatvorimo ne bismo mnogo uštedjeli. Da pravimo neke “rezove”, otpuštamo ljude nije rješenje, jer opet za pola godine može krenuti kakav takav posao. Uštede bi bilo, ali mi nemamo sadržaje ni troškove kao hoteli sa 4 ili 5 zvjezdica – saune, teretane, spa, bazen, pa ćemo nekako podnijeti zimu koja će biti daleko od prošlih- objašnjava Mićunović.

Sa druge strane, problem bi, kako smatra, sljedeće godine mogli imati hotelski objekti koji posluju sa zapadnoevropskim tržištem:

“Ne vjerujem da će se tu išta riješiti u korist Crne Gore, nijesmo još dio EU niti osiguravajuće kuće davaju preporuke da se ovdje ide. Mislim da su to ključni problemi i bez obzira na otvorenost granica, nećemo osjetiti nikakve benefite sa tih tržišta kao ni ove godine”, dodaje Mićunović.

Nakon prvog talasa epidemije, u kojem je kompanija ustupila objekat kao karantin, prve posjete krenule su u julu, nešto intenzivnije u avgustu, a najveću posjetu bilježili su tokom septembra. Kad je riječ o strukturi, najviše gostiju je bilo iz BiH i iz Crne Gore, članova Sindikata i Udruženja penzionera:

“To je za neko normalno poslovanje katastrofalan rezultat, ali u ovim uslovima je iznad crnogorskog prosjeka, pa sa jedne strane možemo biti zadovoljni što smo imali oko 10 hiljada noćenja. Zbog relaksiranijih uslova prelaska granice, gosti iz BiH u jednom trenutku činili su preko 50% ukupne posjete”, precizirao je Mićunović.

Na ovaj način, Lighthouse će i ove zime biti jedan od rijetkih većih hotelskih objekata u Herceg Novom koji će biti operativan. Podsjetićemo da je zatvorena II faza Instituta sredinom septembra, stari stacionar bi prema nezvaničnim informacijama trebalo da radi do 1. novembra.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code