Početna Društvo Nema više pušenja u zatvorenom prostoru, kazne do 20 hiljada eura

Nema više pušenja u zatvorenom prostoru, kazne do 20 hiljada eura

12

Od danas se u Crnoj Gori primjenjuje Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i prestaje da važi Zakon o taksama. Više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Novim Zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće. Pušenje je zabranjeno u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima.

Ko prekrši odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20 hiljada eura.

Ipak, postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

O štetnosti pušenja dovoljno govori podatak da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a liječenje jednog pacijenta, prema podacima Ministarstva zdravlja iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

12 Komentari

 1. Ja sam nepusac i smeta mi dim,ali gdje nadjoste profesorice da kritikujete za duvan kad veliki broj djece pusi marihuanu potpuno otvoreno,a da im profesorice sto kazu, dobile bi letvom po glavi. Ko je tu kriv? Roditelji koji ne vode djecu na lijecenje nego napadaju na onoga ko im ukaze na problem. Zato ne kritikujte prosvjetare koji svasta trpe za jadnu platu u odnosu na znanje koje imaju i prenose.

  10
  1
 2. Imam jedan apel za nadlezne u opstini.Procitah ovdje da se zakon ne odnosi na kazina.Zasto?To me podsjeti da zamolim nadlezne za izdavalje dozvola za rad da obrate paznju o onome sto se dogadja u Igalu.Sve je vise kladionica i kazina nastavi li se ovim tempom dogodine u Igalu necete imati prodavnica vec samo kockarnica.Mislim da takvim objektima nije mjesto u centru jer ce centar zbog njih da zamre da ne govorim o licima mladjim od 18g koja se bez problema klade.Njih niko ne kontrolise!

  10
  1
 3. U opstini ne mozes uci u vecinu kancelarija od snrada cigara.!!!Mladje zenske osobe sa cigarom vas docekaju i ako morate ostati malo duze znate da ce vam kosa i odjeca vonjat cijeli dan

  13
  3
 4. E da vidim kako ce proci kroz skole u gradu , opste poznato da neke nastavnice pola casa provedu puseci isped ucionica ili u svojim kabinetima.

  14
  6
 5. A malo pisite i o zabrani pusenja droge. Krcat je Novi i to je javna tajna gdije i ko prodje,a bombe i kø iza toga stoji.Spasite omladinu od toga poroka!

  22
  3
 6. Zatvoriš fabrike duvana,zabraniš prodaju cigareta i riješiš problem ako već toliko neko brine o zdravlju građana.Ovako,ugostitelji će se o jadu zabavit a pušaća će ostati isto.Ako ne i više.

  27
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code