Nema više štampanih recepata za lijekove, uhodavanje i nervoza u apotekama

Nema više štampanih recepata za lijekove, uhodavanje i nervoza u apotekama

8
Podijeli

Štampana verzija recepta isključuje se od danas iz crnogorskog zdravstvenog sistema zbog realizacije projekta uvođenja elektronskog recepta. Ljekari prilikom propisivanja potrebne terapije pacijentima više neće izdavati papirne obrasce osim za droge ili psihotropne supstance, magistralne ljekove i zavojni materijal.

Podizanje medikamenta putem elektronskog recepta biće moguća u svim državnim i privatnim apotekama u Crnoj Gori. Propisani ljekovi od izabranog doktora podizaće se u apotekama uz zdravstvenu knjižicu, objasnili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Picerija i restoran

Koordinatorka ovog programa za Dom zdravlja Herceg Novi, dr Vesna Kovač za Radio Jadran kaže da je još rano govoriti o pozitivnim ili negativnim efektima uvođenja elektronskih recepata:

– Tek smo počeli, imamo određenih problema, jer nije sve usaglašeno sa apotekama kako bi trebalo, što će svakako biti učinjeno narednih dana. Stupila je na snagu i nova lista lijekova sa kojom smo u Domu zdravlja tek danas upoznati, jer neki od njih uzimaće se uz doplatu uz drugi režim prepisivanja. Od danas pacijenti direktno idu u apoteku po ljekove bez pisanih recepata, ali treba sačekati 10-15 dana da se svi usaglasimo – poručuje je dr Kovač.

Sa druge strane, u jednoj od apoteka koje su potpisale Ugovor sa Fondom zdravstva, kazali su nam da su imali „naporan dan“, jer dosta toga u vezi elektronskih recepata nije usaglašeno i usklađeno:

– Otežavajuća okolnost nam je danas i što apoteke Montefarna četvrtkom primaju lijekove, tj. nijesu otvorene za korisnike. Uz to, mnogi ne razumiju zašto sada neke lijekove moraju da doplaćuju. Takođe od 7 h jutros imamo problema i sa sistemom za popunjavanje elektronskih recepata. Sve je bilo „neorganizovano“ najblaže rečeno. Ali, svaki početak je težak. Vjerujemo da će se sve usaglasiti narednih dana – kazali su nam u jednoj od privatnih apoteka.

Ipak, omogućena je štampa Izvještaja o propisanoj terapiji, koje će ljekari izdavati pacijentima na osnovu ličnog zahtjeva, a privatne apoteke koje nemaju ugovor sa Fondom, pa ne koriste postojeći informacioni sistem razvijeno je zasebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte.

8 Komentari

 1. Šta je problem? Da li je to što sad i stariji pacijenti trebaju samo nazvati medicinsku sestru iz svog Tima izabranog doktora, naručiti redovnu terapiju i produžiti u apoteku da to preuzmu bez svraćanja u Dom Zdravlja?

  9
  2
 2. bas je to prakticno za starije osobe pogotovo za one sto su preko 60 godina starosti .ionako je vise od polovine stanovnistva polupismeno .bas ce se dobro snaci sa elektronskim receptom narocito u privstnim apotekama .

  18
  6
  • Nama je sve komlikovano i niko nema strpljenja ni za šta.Ne, nego je bolje da i dalje idu u DZ i čekaju koju uru da “ubiju vrijeme”.U čemu je problem nazvati sestru i zamoliti za redovnu terapiju, poći u apoteku i podići lijek?

   • samo gledate kako je vams lakse i da uzivste i onoj ordinaciji ako si doktor kao sto si se predstavio 75 % Cg penzionera nems ni srednju skolu kursevi itd a o telefonu i ostslim stvsrims da ne govorimo.Zapad ..place..za tako strucnim licima .oprobajte se tamo plata je odlicns za onog ko zna posao i hoce raditi.Ali Yu navike je tesko tamo naci .Pozdrav iz Dubaia

Ostavite komentar

*

code