NEMA ZAGAĐENJA MORA IZ PLOVILA U ZALIVU

NEMA ZAGAĐENJA MORA IZ PLOVILA U ZALIVU

173
0
Podijeli

Tivatski, kotorski, risanski i novski zaliv ovih dana krase raštrkano usidrene jedrilice ili jahte zaljubljenika u Boku, uz mir koji se ne može baš naći u svjestkim pristaništima.

Kotor je luka plovećih gradova. No, da li su hiljade tranzitnih turista dnevno i benefiti turističke promocije Boke Kotorske smanjili budnost na zagađenja zaliva otpadnim ili balastnim vodama sa plovila? To se često pitaju primorci, ukazujući konstantno na “zamućeno more”.
Analize morske vode duž čitavog Crnogorskog primorja koje je Institut za biologiju mora iz Kotora uradio početkom jula, pokazuju da je kvalitet vode dobar i kupanje na 40 kupališta od Herceg Novog do Ulcinja je bezbjedno. Sličnog su mišljenja i ribari i ronioci, koji navode i da je prisustvo ježeva dobar pokazatelj koliko je morska voda čista. Mada često naglašavaju i da se na morskom dnu nalazi dosta kabastog otpada.
Kako su Radiju Jadran kazali u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, jedina evidentirana polucija desila se u Risnu, u oktobru prošle godine, kada je potonuo vojni remorker. No, i oni naglašavaju da je bilo riječi o “kontrolisanoj poluciji”, koja je na vrijeme otkrivena, ograđena i odstranjena, te nije mogla izazvati nikakvu veću štetu za podmorski svijet.
U kotorskoj Luci pojasnili su nam da do zagađenja mora otpadnim vodama sa kruzera i jahti ne može doći, budući da je riječ o savremenim sistemima za samoprečišćavanje takvih voda, koji su urađeni po svjetskim standardima. Najsavremenije i najnovije takve sisteme u svom trupu ima i kruzer “Mein Shiff 3”, koji je prošle sedmice prvi put uplovio u Boku. Kruzeri, jahte i megajahte, odnosno njihovi vlasnici, u obavezi su da dostavljaju podatke o svojim tankovima ovakvih voda prilikom ulaska i odlaska iz teritorijalnih voda Crne Gore.
Ipak, sumnja Bokelja u kvalitet vode sve je veća, iako osim slučaja u Risnu, zvanično drugih zagađenja nije bilo. U kotorskoj Luci nam pojašnjavaju da mještane priobalja najvjerovatnije dovodi u zabunu podizanje i spuštanje ankera, prilikom sidrenja. Tada kotve jednostavno moraju da “zatalasaju” morsko dno, pri čemu se podiže mulj i talog, što stvara privremeno zamućenje, ali o zagađenju definitvno nema riječi.
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je nadležni organ u slučajevima zagađenja mora sa plovnih objekata. Zakonom o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata propisano je da poslove nadzora nad sprovođenjem ovog Zakona obavlja inspekcija sigurnosti plovidbe. Zakonom o inspekcijskom nadzoru propisana su načela inspekcijskog nadzora, načini i postupak obavljanja inspekcijskog nadzora, obaveze i ovlašćenja inspektora i druga pitanja od značaja za obavljanje inspekcijskog nadzora, navode iz Ministarstva.
Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja dodaju da se, ukoliko primijete zagađenje vode, građani mogu obratiti Lučkim kapetanijama u Kotoru – 032 304 312 i Baru 030 312 733, kao i dežurnom inspektoru na e-mail: inspekcijasigurnosti@gmail.com.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code