Nenad Jovanović, prvi Novljanin koji je oplivao Boku

Nenad Jovanović, prvi Novljanin koji je oplivao Boku

11
Podijeli

Skočio je u more, u subotu 23. septembra sa plaže Boka, sa novskog Škvera, a onda je 48-godišnji Novljanin, Nenad Jovanović, oplivao 104 kliometra Bokokotorskog zaliva i vratio se danas nešto prije 17 časova. Nasmijan i zadovoljan došao je sa dvojicom prijatelja, koji su ga pratili barkom, Nenadom Spasićem i Budislavom Stanojlovićem. Dočekali su ga porodica, prijatelji, sa zagrljajem, čestitkama, pošalicama, priganicama, kapljicom za nazdraviti.

Posljednja etapa bila mu je popodne od Zelenike do Novoga, što je preplivao za dva i po sata. Ali, njemu nije bio cilj da postigne dobro vrijeme plivajući od mjesta do mjesta devet dana duž zaliva. Htio je da skrene pažnju lokalne javnosti na potencijal mora i neiskorišćene mogućnosti u turizmu i maloj privredi.

Picerija i restoran

– Ideja za ovakvu avanturu se rodila tokom plivačkog maratona od Njivica do Novog, na kojem učestvujem godinama. Ali, kada sam video prije dvije godine i psa da je preplivao tu maršutu, onda sam odlučio da počnem da treniram i plivam uz obalu – priča nam Nenad koji se doselio u Herceg Novi prije 33 godine.

Onima koji sa podsmjehom možda gledaju na njegov poduhvat, smatrajući da to nije tako značajno, da je “moglo to i brže”, valja reći da niko prije Nenada nije na ovaj način oplivao Boku:

– Ne znam da je to neko uradio prije mene i da je zabilježeno. Obala je duga 104 km, mada nisam ostvario cijelu dužunu, jer sam plivao i sa određenim rastojanjem od same obale, pa je trasa bila kraća. Podijelio sam maršutu na devet etapa, odnosno preplivao sam 90 km, nekih 10 km na dan. Imao sam jednu prijepodnevnu i drugu popodnevnu dionicu po pet km da bi sebi olakšao – navodi Jovanović.

Osnovno je da plivač nauči da diše, onda je to kao šetnja, kaže on. Nije smršao ni grama, samo su se “kilogrami malo rasporedili”, a tijelo zateglo. Imao je obilne obroke, ali ništa se nije zadržalo.

Najveća podrška mu je bila porodica, prijatelji Čedo, Ivica, vaterpolo veterani Jadrana, pratioci Nenad i Budo.

Za Nenada Spasića je provodeći devet dana na moru prateći druga koji pliva najinteresantnije otkriće da se laganim tempom može oplivati cijela Boka, bez mnogo napora:

– To znači da svako može da pliva, ili vesla da bi uradio isto. U početku sam mislio da je to nemoguće, samo treba mala kondiciona priprema. Ovo je izuzetno dragocijeno iskustvo, koje se ne može ničim platiti – priča oduševljeno Spasić. Iako godinama pliva u zalivu, otkrio je, kaže, neke “ćoškove” koje nikada prije nije vidio, poput malog ribarskog naselja Bijelila, poslije Krašića, koje je biser Boke. Samo, prenoćište u apartmanima je preskupo, kaže kroz osmjeh Spasić.

Budislav Stanojlović dodaje da ovakav poduhvat jeste malo naporan, ali su pratili Nenada sa zadovoljstvom:

– To je jedna avanturica, poduhvat divan. Poslužilo nas je vrijeme, svaki dan je bio lijep. Nenad je bio dobro pripremljen, nije imao krize. Dobro se držao i iz dana u dan sve je bolje plivao.

S obzirom da Nenad Jovanović radi u turizmu, ubijeđen je da bi turisti u Boki rado odmor koristili za ovakvu avanturu, da oplivaju Boku i upoznaju svaki njen dio.

– Ljudi planiraju odmore da bi plivali diljem svijeta, a mi imamo jedan od najljepših zaliva na svijetu, okružen planinama. Obilazak bi mogao biti turistički i edukativan, jer imamo puno kulturno-istorijskih i prirodnih spomenika, kulinarstvo, drugačiji način života – siguran je Nenad.

Osim toga svojim primjerom volio bi da motiviše sve ljude koji imaju dobre projekte u zapećku, da ih podijele sa okolinom. Prepreke će lakše prebroditi. On je finansijski sve izdržao, jer ima NVO Uzor i turističku agenciju, koje su, uglavnom, snosile troškove njegovog nesvakidašnjeg poduhvata. Za inicijativu je dobio i podršku Opštine Herceg Novi, naročito u povezivanju sa drugim opštinama Boke.

11 Komentari

 1. A veseo smo mi narod(i).
  Ako potraju komentari,
  Biće je li glasač DPS-a
  ili Novske liste.
  Neka je plivao,svaka čast,malo samoreklame,nije na odmet,
  a ne vi po čitav dan muzete jarca u rešeto!

 2. Bravoooo,uzor si svoj djeci grada, taman nek ti veterani daju podršku,dobili su od opštine 6000 hiljada eura ( a zakon o finansiranju opština to im dozvoljava)

  20
  2
  • Ja nebi izdrzo ni ta 4 km on tih 104. Ako mislis da mozes bolje idi brate veliko je more plivaj i 500 km ako ti nije puno :o)

   Ako nista barem je prvi to uradio i sampion je dok neko ne napravi dva kruga pa ga pobjedi.

   Pozdrav

   20

Ostavite komentar

*

code