Početna Društvo NENAD VITOMIROVIĆ: OSTAVLJAM KANLI KULU U BOLJEM STANJU OD ONOG U KOJEM...

NENAD VITOMIROVIĆ: OSTAVLJAM KANLI KULU U BOLJEM STANJU OD ONOG U KOJEM SMO JE ZATEKLI

1

“Potpuno je apsurdno da se naše privredno društvo bavi organizovanjem kulturno-umjetničkih programa na Kanli kuli pored JUK „Herceg Fest”-a kao ustanove koju je osnovala SO Herceg Novi i ima budžet za organizovanje i realizaciju programa” – saopštio je danas na press konferenciji, uskoro bivši zakupac tvrđave Kanli kula, Nenad Vitomirović.

Apsurdnije je, tvrdi on, što baš iz JUK „Herceg Fest”-a naglašavaju da je on imao mogućnosti, a nije organizovao ovakva dešavanja na Kuli.
– Sigurno bismo pomogli sadašnjem rukovodstvu u osmišljavanju i realizaciji kulturno-umjetničkih dešavanja u Herceg Novom, ali smo, na žalost, tek prije nepunih mjesec iz medija saznali da je trebalio da mi to radimo – tvrdi Vitomirović, u čijem zakupu je tvrđava bila osam godina.
On je iznio i podatak da je u godini koja je prethodila početku njihovog rada, tvrđavu pohodilo par hiljada posjetilaca, a od 1.05 do 1.10 prošle godine Kulu je posjetilo preko 50.000 posjetilaca.
Ugovorom sa „Herceg festom” su bili obavezni da ulože sredstva kako bi se osposobio južni ulaz u tvrđavu koji preko jednog vijeka nije bio u upotrebi.
– Sazidali smo dio stepeništa koji je nedostajao, postojeće sanirali, osvijetlili kompletno stepenište i postavili rukohvate. Na taj način smo otvorili još jedan ulaz i stepenište kojim se turisti sada mogu popeti sa Belaviste na Kanli kulu.
Međutim, ono što su naknadno otkrili jeste da je tvrđava bila u zapuštenijem stanju nego što im je prezentovano.
Vitomirović je kazao da su zatekli katastrofalno stanje u prostorijama ispod podijuma koje svo vrijeme zakupa nisu mogli da ugostiteljski valorizuju i koje su i ostavili u zatečenom stanju.
Više puta su se nedležnima obraćali kako bi riješili i druge probleme, od onih koje se tiču uklanjanja opasnih elekto instalacija do dijelova zidina koji su prijetili da se obruše.
Iz Zavoda za zaštitu spomenika Kotor, komunalni i građevinski inspektor, konstatovali su da je potrebna hitna sanacija dijela puškarnice od nekoliko m3 kamena, ali na tome je sve i ostalo – izričit je on.
Za 8 godina, uređen je sanitarni čvor, izloacija, vodovodna mreža, osvjetljenje, rukohvati i zaštitne ograde.
– Kako nismo naišli na razumjevanje JUK „Herceg Fest”-a oko uloženih sredstava za opravke na kuli, a što nije bila naša obaveze jer su sredstva za to predviđena budžetom opšine, od 15.6.2014. godine nismo obavljali nikakve popravke kako bismo ukazali javnosti kako bi tvrđava danas izgledala da nismo ulagali naša sredstva i na kakve smo sve troškove bili prinuđeni – priznaje Vitomirović.
On takođe tvrdi da su prvi, a za sada možda i jedini iz Herceg Novog, sa agencijama iz Dubrovnika organizovali posjete turista Herceg Novom.
– Jakim marketinškim nastupom (i ogromnim sredstvima) uspjeli smo da Kanli kulu svrstamo u obaveznu turističku destinaciju koju turisti treba da posjete tokom boravka u Crnoj Gori. Naše privredno društvo plaćalo je nadoknadu za pristajanje brodova i parking za autobuse koji su dovodili turiste u posjetu Herceg Novom.
On žali što nije bilo sluha ni volje kod nadležnih da im se tvrđava u startu iznajmi na duži vremenski period, jer su bili spremni da ulože znatna finansijska sredstva u obnovu kule. Samim tim bi rezultati bili znatno bolji i uspješnije bi bio iskorišćen njen potencijal.
Vitomirović, ipak, smatra da je projekat uspješno završio i budućem zakupcu kule, kaže da ostavlja odlično organizovan i razrađen posao kao i Kanli kulu, koja je bez obzira na sve, u boljem stanju od onoga u kojem su je zatekli.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code