Početna Ekonomija Nenezić: Niko nije prevario Brkovića

Nenezić: Niko nije prevario Brkovića

5

Notorna je neistina da su Vlada ili Savjet za privatizaciju sakrili podatke i prevarili kupca Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka, saopštio je predsjednik tenderske komisije za prodaju te hotelske kompanije iz 2007. godine, Predrag Nenezić.

“Prodaja većinskog paketa akcija HTP Boka realizovana je transparentno, putem međunarodnog tendera, uz angažovanje reputabilnog savjetnika, austrijskog Raiffeisen Investmenta i uz puno poštovanje svih propisa iz te oblasti”, kazao je Nenezić Vijestima.

Vlasnik Vektre Montenegro, koje je tada kupila ovu kompaniju iz Herceg Novog, Dragan Brković, na sjednici Komisije za privatizaciju prije tri dana kazao je da ga je Vlada prevarila 2007. godine jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima dugovima i restituciji, zbog čega je najavio pretnju tužbom protiv države za obeštećenje više od 50 miliona EUR.

Nenezić je kazao da je, prije dostavljanja ponuda, svakom kvalifikovanom ponuđaču bio obezbijeđen pristup svim raspoloživim podacima finansijske, komercijalne i pravne prirode.

“Kasnije u pregovorima sa prvorangiranim ponuđačem, kompanijom Vektra, usaglašeno je da sastavni dio ugovora bude i 12 izjava o istinitosti podataka, za koje je, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, garantovao Odbor direktora kompanije”, kazao je Nenezić, tadašnji ministar turizma.

On je naveo i da je kupac imao i dodatnih godinu da prijavi sve eventualne mane ili dugove koji bi se nakon kupoprodaje otkrili, što nije uradio.

“Notorna je neistina da su Vlada ili Savjet za privatizaciju, odnosno državni fondovi, Fond za razvoj, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje, kao prodavci, sakrili bilo koji podatak. Jer, najvažniji cilj svakog privatizacionog aranžmana u tom periodu bio je obezbjeđenje odgovarajuće investicije, efikasnije upravljanje i transfer savremenih znanja i vještina i stvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Nenezić.

Prema njegovim riječima, iako je sama prodaja akcija bila izuzetno važna, nažalost, u ovom slučaju nije došlo do ostvarenja ostalih, važnijih ciljeva. Dakle, niko nikoga nije prevario, niti je mogao imati bilo kakav motiv da to uradi.

“Uostalom, ugovor, koji je dostupan najširoj javnosti na zvaničnim portalima, nedvosmisleno potvrđuje činjenice”, kazao je Nenezić.

On je naveo da je sastavni dio osnovnog ugovora, između ostalog, bio i spisak svih tadašnjih sudskih postupaka, svih nepokretnosti sa naznakom vrste prava koju HTP Boka ima u pogledu tih nepokretnosti i svih tereta, kao i spisak zaposlenih i sva njihova prava iz kolektivnog i pojedinacnih ugovora i još čitav niz podataka.

“Sve ostalo su grube neistine, što potvrđuju i dokumenta”, naveo je Nenezić.

5 Komentari

  1. Da nije okolnog zelenila vidjelo bi se koja je rugoba ovah hotel. Steta da ga nije bilo u doba zemljotresa 1979. godine – problem bi vec tada bio rijesen prirodnim putem.

    1
    1
  2. Davati kulturno istorijski spomenik i muciliste naseg naroda da se otvori hotel i kafici je dno dna!
    I ko imalo vjeruje u sudbinu,karmu,boga zna da to sretno biti nece.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code