Početna Turizam (Ne)obavezan plažni mobilijar od 3 do 30 eura

(Ne)obavezan plažni mobilijar od 3 do 30 eura

3

Naplata plažnog mobilijara, bilo na zakupljenim ili hotelskim kupalištima, nepostojanje 50% slobodnog prostora za one koji ne žele da koriste ležaljku i suncobran, uz komunalne probleme, često su i ovog ljeta razlog nezadovoljstva gostiju u Herceg Novom.

Nakon odluke Morskog dobra da se na zakupljenim javnim kupalištima mobilijar nakon 17 h ne naplaćuje, što je i dio ugovora sa zakupcima negodovanje je malo splasnulo, pogotovo što su iz Morskog dobra najavili oštriju kontrolu zakupaca i poštovanje uslova iz Ugovora o zakupu, u najrigoroznijim slučajevima i raskid ugovora.

Kao i ranijih godina, na većini kupališta koja su pod zakupom, gost dobije/plati ležaljku i suncobran, a ostale sadržaje plaća posebno. Cijene mobiljara su, uglavnom, ujednačene, sa euro ili dva razlike.

Tako na kupalištu ispod apartmana Galija na Savini ležaljka i suncobran koštaju po 3 eura, a tu cijenu plaćaju jednako i gosti u apartmanima ali i oni koji koriste samo plažu. Na ulazu u kupalište, čiji je zakupac Nikoss Perišić doo, na tabli je istaknuto da se mobilijar ne naplaćuje nakon 17 h.

Na maloj pješčanoj plaži, sa pontom, ispod Bolnice Meljine, koju nekoliko sezona unazad zakupljuje Radovan Bojanović iz Meljina, cijena je 4 eura za ležaljku, 2 za suncobran. Ukoliko gosti uzmu dvije ili više ležaljki, Bojanović nudi popust od euro ili dva, u zavisnosti koliko mobilijara zakupljuju.

On u zakupu ima još dvije plaže, betonsku ispod nekadašnjeg Barona u Igalu i pješčanu u Kumboru. Kao dugogodišnji zakupac morskog dobra kaže nam da makar na „svojim“ plažama, ni ranije nije naplaćivao mobilijar poslije 17 h iako su od ove sezone zakupci ugovorom na to obavezani.

Na hotelskim plažama suncobrani i ležaljke od 5 do 30 eura, ili “all inclusive”

Situacija je znatno drugačija na hotelskim kupalištima, gdje vlasnici da bi obezbijedili dovoljno komfora za sopstvene goste, onima koji dolaze samo radi sunčanja i kupanja, naplaćaju “papreno” plažni mobilijar.

Dan na hotelskom kupalištu Palmon Bay u Igalu, hotela sa otvorenim bazenom, je 30 eura za jednu ili dvije osobe, jer cijena važi za paket od dvije ležaljke i suncobran, djeca do 7 godina kupalište koriste gratis. Sve ostale usluge u a la cart restoranu i plažnom baru, plaćaju se dodatno. Gostima hotela korišćenje plaže i mobilijara uključeno je u cijenu. S obzirom da je plaža ispod hotela i zvanično hotelska, generalni menadžer hotela Bojan Ilić kaže da se u skladu s tim pridržavaju svih neophodnih standarda. To, između ostalog, znači da na plažu poslije 17 h, koja uglavnom i radi do tada, ne mogu da uđu oni koji nijesu gosti hotela. Na lijevom kraju plaže, ka Inex-u, ostavljen je kako kaže dio za domicilno stanovništvo, odnosno posjetioce koji nijesu na hotelskoj listi.

Dio velike betonske plaže na Toploj ispod hotela Hunguest zakupljuje istoimena kompanija, te samim tim dio plaže ograđen je samo za goste i ne mogu ga koristiti oni koji ne odsijedaju u hotelu. Korišćenje plaže i mobilijara gostima je uračunato u cijenu. Pored plaže, gostima je na raspolaganju i alternativa – otvoreni bazen za djecu i odrasle ispred hotela.

Najprostranije kupalište na hercegnovskoj rivijeri, kompanije Lazure Montenegro DOO, istoimenog hotela Lazure u Meljinama, raspolaže dijelom za sopstvene goste hotela i dijelom za tzv. outside kupače, koji nijesu smješteni u hotelu. Za goste hotela obezbijeđena su 24 seta – dvije ležaljke i suncobran, koliko ima i smještajnih jedinica. Oni su im uračunati u cijenu. Za one koji nijesu smješteni u Lazure hotelu, cijena ležaljke i suncobrana je 20 eura, a dvije ležaljke i suncobrana 25 eura. Zbog prikupljanja i regulisanja neophodne dokumentacije sa Morskim dobrom, plažni bar otvoren je tek prošle nedjelje.

Koncept “sve uključeno”, odnosno all inlusive, koji podrazumijeva neograničenu konzumaciju hrane i pića tokom dana primjenjuju u hotelu Iberostar Herceg Novi u Njivicama.

Osim toga što gostima koji nisu hotelski nude ležaljku i suncobran za 5 eura (djeci do 3 godine ne naplaćuju), imaju all inclusive uslugu od 10.30 do 18 sati. Ona košta 39 eura za odrasle i 16 eura za djecu do 12 godina. To uključuje ležaljku, suncobran, švedski sto-ručak na beach baru, piće sa tog i snack bara, korišenje ležaljki na bazenu, parking.

Ovo hotelsko zdanje u Njivicama, na žalost, ni ove godine, nije osposobilo nudističku plažu, koja je bila višedecenijsko omiljeno odredište stranih i domaćih naturista.

Može i bez plaćanja mobilijara

Turisti su, uglavnom, navikli da ako ne žele da se “roštiljaju” na suncu, moraju da koriste i plate suncobran i ležaljku. Domaćima je previše da svakog dana, na kućnom pragu, izdvajaju novac za to. Sve češće traže intimnija mjesta duž Bokoktorskog zaliva. Na sreću, ima ih još i suncobrani na pjesčanim malim plažama i pontama mogu se koristiti besplatno. Nema gužve, ali ni pratećih usluga.

3 Komentari

 1. Užas!
  Ne možeš prići moru, jer ”bizmimeni” naplaćuju sve.
  Čudi me kako još nisu počeli naplaćivati i vazduh. Očito, nemaju merače protoka vazduha, inače bi i to bilo za naplatu.

  Bruka, bruka, bruka!

 2. Majke ti ima li budala da iznajme to i da leze citavi dan??
  Bolje je bilo dok su plaze bile prirodne.
  Ovo ce otjerati kroz koju godinu sve goste a i treba da bi se naucili pameti!

  19
 3. Koja je to sramota i prevara..
  Da bi desetak zakupaca zaradilo hiljade gradjana i njihovih gosti nemaju se gdje okupati!
  Cus Palmon Bay ogradio RVI mulo..
  Totalna Anarhija.
  I na slikama se vidi da nije slobodno polovina plaze..
  Pi tacno da hoce svi normalni da isele pa vam eto ionako ste napravili ruglo od Igala i Novoga.

  20

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code