NEOBIČNA AKCIJA: SPAŠEN JARAC SA LITICA ZAGORE

NEOBIČNA AKCIJA: SPAŠEN JARAC SA LITICA ZAGORE

199
0
Podijeli

spasavanje jarca 1U Zagori iznad Bigova, na litici kojoj je moguće prići samo sa mora, danas je tekla zanimljiva i neobična akcija spašavanja zaglavljenog jarca.
Jadnu životinju spašavali su članovi Sportsko ribolovnog društva “Mamula” uz prijeko potrebnu pomoć iskusnog alpiniste Dejana Veriga člana Planinarskog kluba “Subra”.
– Mi smo ga i uočili sa mora, proteklih dana kad smo imali takmičenje u podvodnom ribolovu, ali kako smo ga iz dana u dan viđali na istom mjestu sa kog se nije pomjerao, shvatili smo da je u neprilici i da se sam ne može spasiti priča za Radio Jadran Dejo Drašković iz SRK “Mamula”.

spasavanje jarca 2– Kako smo znali da spašavanje ne možemo izvesti sami, zbog nepristupačnog terena i visne na kojoj je jarac bio, oko 20 metara, morali smo u pomoć da pozovemo planinare. Akcija je počela oko podneva i trajala je 2 ipo sata, tokom kojih je valjalo obezbjediti i sigurno penjanje spasilaca, ali i organizovati spuštanje životinje, koja je teška preko 40 kilograma – opisuje Drašković ovaj neobični podvig.
On je čitav poduhvat snimio kamerom i kaže da ga je najviše dirnula ta smirenost životinje koja ni u jednom momentu nije pokušala nikoga od njih da napadne.
– Kao da je osjetio da smo došli da ga spasimo, da mu ne želimo zlo nego da će biti oslobođen. Uopšte nije bio agresivan. Nevjerovatna je slika na kojoj vidite kako mu Verigo daje sa ivice litice da pije vode, popio je oko 5 litara, jer bio je izuzetno iscrpljen – priča Drašković.
Da toliko dugo opstane, životinju su ustavri spasile kiše koje su bile nedavno. Da toga nije bilo, teško da bi preživio.
Po Draškoviću akcija spašavanja bila je vrlo delikatna, jer je sa tolike visne trebalo spustiti životinju do mora koje je bilo valovito i ukrcati je u čamac. Ipak sve je prošlo u najboljem redu, jarcu su prvo svezali rogove, zatim oko tijela obmotali trake, pa su ga polako i spustili niz liticu.
– Nakon toga smo ga odmah pustili na plažu, gdje je počeo da brsti grane i veoma smo zadovoljini što smo uspjeli u ovom humanom poduhvatu. Jeste da je naš član kluba Boris Vujović zadobio i lakše povrede, ali ništa strašno, sve je u redu i biće ovo priča za unuke jednog dana – zaključuje Drašković.
spasavanje jarca 3

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code