Početna Društvo Neophodna izgradnja regionalnog reciklažnog centra

Neophodna izgradnja regionalnog reciklažnog centra

1

Izgradnja jeste jedan od načina rješavanja problema upravljanja otpadom. Da je njegova izgradnja neophodna usaglasili su se danas predstavnici 7 opština na sastanku sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof.dr Ratkom Mitrovićem.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Svi prisutni su naveli da se opštine suočavaju sa velikim problemom upravljanja otpadom i podržali inicijativu za izgradnju regionalnog reciklažnog centra. Konstatovano je da je prvi korak u tom pravcu izrada studije u kojoj bi se jasno definisali osnovni parametri bitni za realizaciju ovog velikog i kompleksnog projekta, kao što su količina otpada, udaljenost od opština i troškovi transporta, tehnologija koja bi se koristila prilikom obrade otpada, kao i potrebna finansijska sredstva.

Ministar Mitrović je izjavio da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma što prije, u saradnji sa opštinama i stručnim konsultantima, otpočeti izradu studije izvodljivosti i formirati Komisiju sa zadatkom da se pronađu najbolji modaliteti za realizaciju ideje o izgradnji regionalnog reciklažnog centra.

Sastanku koji je organizovao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević prisustvovali su i Igor Jovanović i Dušan Bugarin iz Direktorata za ekologiju MEPPU, predsjednici opština Žabljak, Šavnik, Plužine i Tivat, Veselin Vukićević, Jugoslav Jakić, Mijuško Bajagić i Željko Komnenović, potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević, sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirode i kulturne baštine Opštine Kotor, Bojana Petković, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi, Dejan Radonić i direktor D.O.O. “Čistoća” iz Herceg Novog, Vasilije Seferović. Sastanku su prisustvovali i predstavnici NVO sektora.

1 komentar

  1. U malenoj Crnoj Gori,veliki problem sa komunalnim otpadom.Regionalni reciklažni centar je pravi smjer u kojem treba ići .Pozdravljam inicijativu ministarstva i ne sumljam da će lokalne uprave biti valjan partner na tom putu.Samo naprijed.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code