Početna Društvo Neophodno novo ispitivanje lukobrana na Škveru, uskoro “pojačavanje” postojećih vezova

Neophodno novo ispitivanje lukobrana na Škveru, uskoro “pojačavanje” postojećih vezova

3

Iako je lukobran gradske luke proteklih godinu i po pretrpio i „preživio“ nekoliko oštećenja, uglavnom prilikom nevremena, njegova „hitna“ sanacija za sada je na čekanju.

Elaborat o njegovom stanju uradila je bjelopoljska firma Optimusproject, koji je pokazao da je da je trenutno stanje, t.j spoljašnji zid uglavnom u dobrom opštem stanju. Na pojedinim pozicijama su, ipak, evidetna oštećenja. Ona su uočena po vertikali zida lukobrana, po debljini zida, gdje je došlo do razdvajanja kamenih blokova.

Najkritičnije tačke lukobrana su: kamene obloge sa spoljašnje strane lukobrana uz zid i sa unutrašnje strane nasipa na samom tijelu lukobrana. Međutim, u ovom trenutku nema znakova gubitka stabilnosti lukobrana.

To se, između ostalog, navodi u Elaboratu, u kojem je precizirano da će za sanaciju lukobrana biti neophodno oko 800 hiljada eura. No osim obezbjeđivanja finansija, neophodno je uraditi i glavni projekat.

Luku i lukobran su, ponovo, prije par dana obišli predstavnici lokalne uprave i kotorske firma Briv construction, kao i stručnjaci koji se bave izgradnjom, sanacijom i zaštitom luka i lukobrana, koji su nakon obilaska došli do zaključka da će biti neophodno dodatno ispitivanje:

„Snimili su stanje sa spoljne i unutrašnje strane i ako mi je rečeno radiće se novo ispitivanje. Jer ispitivanje koje je rađeno prošle zime rađeno je 1,2 m dubine i ne može da pokaže pravo stanje. Neophodno je vidjeti stanje ispod nasipa i utvrditi kako se „drže“ kameni blokovi. Međutim, više informacija o tim aktivnostima očekujem narednih dana“, kazao je Radiju Jadran direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Božo Ukropina.

Ipak, Agencija će, o svom trošku, narednih dana započeti sanaciju vezova koji su popustili, njih oko 20ak.

„Nećemo čekati sljedeće jugo, a da vezove ne pojačamo. U susret Big game-u vezovi su prekontrolisani i drago mi je da smo i ove godine bili i sponzori i domaćini toj manifestaciji. Vezovi će biti pojačani sa nekoliko novih betonskih blokova i lanaca, kako bi uvezali postojeći parangal, koji je takođe tokom proteklih 15 godina takođe pretrpio „pomjeranja“. Za taj posao ćemo između ostalog morati da angažujemo i ronioce“, objasnio je Ukropina.

Podsjećamo, Elaboratom su predviđene hitne sanacione mjere, međutim, konkretni radovi počeće tek nakon izrade glavnog projekta. Elaborat je rađen da sanacija dugoročno bude održiva, saopšteno je Radiju Jadran iz JPMD početkom marta.

Građevinski zahvati/radovi na lukobranu, prema Elaboratu, iznosiće 765.204 eura. Međutim kako Elaborat predviđa neophodno je, prije same sanacije, uraditi geotehnička istraživanja tla i nasipa za potrebe glavnog projekta i Glavni projekat sanacije objekta sa svim detaljima za izvođenje.

Za to je JPMD za 2021.god. opredijelilo sredstva u iznosu od 40.000 €. Tender za izbor izvođača radova biće raspisan nakon geotehničkih istraživanja tla i nasipa i glavnog projekta sanacije objekta.

Šta je neophodno uraditi?

Elaborat o postojećem stanju lukobarana Luke Škver definisao je na osnovu sprovedenih istraživanja i vizuelnih pregleda da je neophodno sprovesti sanaciju prije svega kamene obloge sa spoljašnje strane uz zid lukobrana i sa unutrašnje strane nasipa na samom tijelu lukobrana.

“Sanacija lukobrana sa spoljašnje strane, odnosno kamenih slojeva, je neophodna da bi se spriječio prodor talasa preko zida lukobrana i eventualnog daljeg oštećenja zida i opreme na samom lukobranu, kao i prodora talasa ispod zida. Na ovaj način spriječiće se prolazak vode u nasip lukobrana ispod pločnika i njegovo dalje ispiranje i prodor vode na pločniku lukobrana”, objašnjavaju za Radio Jadran u JPMD.

Injektiranje na gornjem dijelu lukobrana

Radi dodatnog osiguranja od ispiranja materijala nasipa, ispod zida lukobrana, potrebno je injektiranje nasipa, odnosno sprovesti vodonepropusnu injekcionu zavjesu na gornjem dijelu lukobrana.

“Sanacija lukobrana sa unustrašnje strane je neophodna radi prodora vode u uslovima značajnog podizanja nivoa mora i plimnih talasa. Potrebno je takođe obnoviti dio nasipa u naknadno izgrađenom (gornjem) dijelu lukobrana kako voda ne bi prodirala na pločnik. Takođe, potrebno je sanirati evidentirana oštećenja na zidu i pločniku lukobrana”, preciziraju u JPMD.

3 Komentari

  1. Kako je moguce bez geomehanike i izrade projekta sanacije odrediti potrebne radove i njihovu cijenu precizno, do 4 eura? Ne lici li ovo na novi kolektor?

    24
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code