Početna Društvo Neophodno više transparentnosti i učešća građana u pripremi i trošenju budžeta Opštine

Neophodno više transparentnosti i učešća građana u pripremi i trošenju budžeta Opštine

5

Bužet je najvažniji ekonomski i politički dokument lokalne samouprave i panel diskusija koju je organizovala hercegnovska NVO Nada je dobar način da se građani bolje upoznaju sa problematikom budžeta. To je govoreći o transparentnosti budžeta kazao predsjednik Odbora direktora “Čistoće” doo Herceg Novi Milovan Mišo Baždar .

Građani i predstavnici organizacija civilnog društva imali su priliku da sa predstavnicima lokalne samouprave diskutuju o mogućnostima učešća građana u planiranju i pripremi budžeta za narednu godinu, ali su pokazali malu zainteresovanost.

– Nedovoljna uključenost u proces planiranja bužeta smanjuje mogućnost da on bude urađen na pravi način. Sa druge strane nedovoljno je praćenje izvršenja budžeta i nedostatak pravovremenih informacija. Treba prozvati Opštinu zbog  nepravovremenih informacija, koje treba javno da iznosi. Opština poštujući zakon pravovremeno može imati rebalans, jer pravovremeni rebalans će spriječiti subjektivni pristup u opštinskoj vlasti, rekao je Baždar, podsjećajući da je Opština Herceg Novi umjesto u oktobru rebalans donijela u decembru.

Javnih diskusija na ovu temu nikad nije dovoljno i razvijanje svijesti građana nešto je što bi Opština trebalo da shvati kao svoju obavezu, smatra Baždar.

Kao problem lokalne uprave istakao je Zakon o njenom finansiranju:

-Herceg Novi je opština razvijena iznad prosjeka kada je riječ o fiskalnom kapacitetu po stanovniku i praktično ne koristi egalizacioni fond i državni budžet, već za njih samo odvaja značajna sredstva – tvrdi Baždar.

U panel diskusiji “Pričajmo o budžetu” učestvovao je i samostalni saradnik za ugovaranje i zastupanje u Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Saša Vujović.

-Sve je više Zakona koji moraju da prate evropsku regulative. U Evropi  već postoji razvijena decentralizacija,  razne obaveze moraju da izvršavaju lokalne samouprave, ali za izvršavanje tih obaveza mora da postoji novac. Kada bi neko uporedio sve te obaveze i pitao da li u našem budžetu postoji novčani odraz svih tih obaveza dobio bi odgovor da naravno ne postoji, kazao je Saša Vujović.

Koordinatorka projekta, predsjednica NVO NADA-Herceg Novi, Marina Vuksanović govorila je, pored ostalog i o tome kako je od 2006. do ove godine rastao budžet u Herceg Novom, kao i kako su trošena sredstva.

Riječ je o analizi “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” koji je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta “Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta”.  Sprovodi ga Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Tako je ukupan budžet Opštine Herceg Novi 2006. godine iznosio 6 miliona 875 hiljada, a ove godine 17 miliona 785 hiljada eura. Bio je najveći 2008. godine, u vrijeme tzv. investicionog buma, kada je iznosio 25 miliona 373 hilade eura.

5 Komentari

 1. Ovo je gospodin izjavio 26.06.2018 u vezi problema u Čistoći:”Unutrašnja revizija će pokazati na kojim sve ugovorima je bila selektivna primjena cjenovnika, tvrdi sa oprezom Baždar na osnovu samo jednog dijela revidovanih ugovora, jer niko nema pravo da improvizuje i utvrđuje cijene po subjektivno pristupu u dogovoru sa korisnicima.”.Pitanje je jasno:Da li si još oprezan ili si prećutao istinu ?Savijet je ako želite promijene budite nemilosrdni i bez skrivanja očito krivih ali zaštićrnih !!!

  3
  3
 2. Gdin Baždar je magistar ekonomskih znanosti, sa Zagrebačkog sveučilišta, jedan od vodećih direktora u DTS ili Dušan Todorović sistem, eto za radoznale a lako se može provjeriti…

  2
  3
 3. Konacno! Bravo! Nadamo se da ce gradjani svake godine da dobiju kratak i jasan, narodu razumljiv izvestaj kao naprimer: koliki je bio opstinski budzet u prethodnoj godini i na sta je on potrosen, koji su novo sklopljeni ugovori i na sta se odnose, ko su odgovorne osobe, rok izvrsenja, sta se ili nije realizovalo iz prethodnog perioda itd. Nikom nisu potrebni elaborati vec cinjenice. Tek nakon toga ce gradjani znati sta da pitaju i koga da pitaju a potom ce i odgovori morati da stignu.

  4
  3
 4. Zar ovaj Baždar još nešto radi u Herceg Novom? Osladilo mu se. Kakav jadni budžet, o čemu ovaj priča? O bjesomučnom trošenju para na plate, Cece, Čoliće… Ovaj ga nije nikada položio neki ispit iz ekonomije. Zna li on, da li je ikada čuo za investicioni dio budžeta. Popravka ulica, popravka stepeništa, osvjetljavanje, izrada trotoara, … Ma kakva autobuska stanica – španska sela.

  5
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code