Početna Eco Neophodno zaštititi tri lokaliteta u moru

Neophodno zaštititi tri lokaliteta u moru

0

Crna Gora još nema zaštićenih staništa i morskih područja, mada su odavno predložena tri, kazao je menadžer Monteaqua projekta, Radoje Laušević na radionici “Staništa i zaštita morskih i obalnih područja u Crnoj Gori”, u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Radionica je organizovana u sklopu projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum – MonteAqua“, u saradnji sa NVO MedCem iz Sutomora.

Picerija i restoran

Tema radionice se temeljila na EU Direktivi 92/43/EEC ( direktiva „Staništa“) čije odredbe se odnose na mjere kojima se čuvaju i obnavljaju staništa, kao i životinjske i biljne vrste od zajedničkog interesa, pri čemu se uzimaju u obzir ekonomski, socijalni i kulturni zahtjevi i regionalne i lokalne karakteristike područja.

Cilj projekta Monteaqua, koji finansira norveško Ministarstvo vanjskih poslova, a sprovodi kotorski Institut, je kreiranje mreže i platforme za diskusiju na teme koje su odabrane kao prioritetne i značajne u postupku pristupanja Crne Gore EU u okviru Poglavlja 27, koje se tiče životne sredine., podsjetio je Laušević:

“Nadamo se da če kreirana platforma koja okuplja stručnjake iz naučno istraživačkih institucija, relevantnih državnih institucija i NVO sektora, omogućiti vođenje aktivne diskusije, donošenje zaključaka i pristup podacima, koji će biti od značajna za proglašenje tri morska područja u Crnoj Gori”, kazao je Laušević.

Aleksandra Ivanović iz JP Morsko dobro kazala je da je ovo preduzeće od 2014. godine nadležno za upravljanje zaštićenim područjima u zoni morskog dobra:

“Riječ o 24 zaštićena područja – 22 plaže, poluostrvo Ratac sa Žukotrlicvom i specijalni rezervat prirode – Tivatska solila. Takođe, Morsko dobro biće nadležno i za zaštićena područja u moru, kad budu proglašeni”, kazala je Ivanović.

Beogradski TV reditelj, pasionirani ronioc i ekološki aktivista Dušan Varda, predstavio je projekat NVO Mediteranski centar za ekološki monitoring (MedCEM) iz Sutomora:

“Sprovodimo projekat jačanja legalnog ribarstva u budućim zaštićenim područjima u moru u Crnoj Gori. Finansira ga mreža menadžera zaštićenih područja Mediterana, princ Albert od Monaka i Mala fondacija. Projekat čine edukacija ribara, radionice, brošure i ekskurzije za crnogorske ribare u zaštićena područja u moru, u zemljama okruženja – Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji”, kazao je Varda.

Staništa postaju sve fragmentisanija, zbog sve većeg pritiska koji se nad njima sprovodi, dovodeći uporedo do smanjenja broja vrsta, njihovog rasrostiranja, ali i vrijednosti dobara i usluga koje prirodna dobra pružaju. Stoga je, kakoje zaključeno, potrebno sprovoditi zakone radi poboljšanja sveopšteg stanja prirode.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code