Početna Društvo Nepromišljena borba s valovima: Spasen jedriličar u Herceg Novom

Nepromišljena borba s valovima: Spasen jedriličar u Herceg Novom

15

Veliki jugo danas je zahvatio primorje, pa su visoki valovi bili pravi izazov i za jednog iskusnog jedriličara koji je krenuo da jedri na dasci.

Ima i nepromisljenih pa je potrebno spasavanje

Gepostet von Indira Štelović am Donnerstag, 15. Oktober 2020

Zaplivao je u uzburkano more, ali su ga ubrzo valovi počeli bacati i više nije mogao da pliva. Precijenio je svoju snagu.

U pomoć da se izvuče iz nemilosrdnog mora priteklo mu je nekoliko mladića. Oni su, ne zalazeći mnogo u dubinu, dodavali čovjeku u pomahnitalom moru dugački štap i kanap da se uhvati.

Sve se dešavalo kod plaže Jahting kluba i srećno završilo, jer je ovaj novski surfer izvučen na betonsko mulo.

Nepromišljeni pokušaj jedrenja na dasci i spasavanje snimnila je Indira Štelović.

Istovremeno ili u kraktkom razdoblju desila se još jedna nezgoda na moru, 50 m od tunela potunuo je crveni čamac koji je korišćen za ronjenje. Plovna jedinica MUP-a na poziv Direktorata za vanredne situacije je došla sa svojim plovilom iz Kumbora na lice mjesta, ali kasno. Čamac je već bio potonuo, a upravitelj, srećom, doplivao do obale.

15 Komentari

 1. Spustite loptu malo.Ovakvi talasi I jugo su vazda bili I bice izazov za svakakve aktivnosti. Vrlo je opasnio, ali nije nemoguce. Ljudi po mnogo tezim vremenskim prilikama imaju mnogo ozbiljnije I opasnije aktivnosti u profesionalnom zivotu, pa niko o time ne pravi famu: npr- Jeste li ikada pitali ijedmog ppmorca kako izgleda dan na brodu?

  Problem je samo sto se jedrilicar upitio na more bez opreme. Sve ostalo je samo posljedica

  16
  4
 2. Moja generacija iz osnovne škole i gimnazije se ljeti redovno bacala u talase juga. Doduše ne ovolike, ali je moja klapa sa Škvera bila vična plivanju u velikim talasima.
  Ostali su u sječanju i skokovi sa kosog betonskog krova Bijele Vile u stijenoviti plićak na zapadnoj strani. To se nije moglo raditi po mirnom moru već samo po talasima juga. Trebalo je imati petlju i skočiti maltene u stijene i tako tempirati skok da se upadne u nailazeći val. Bato “F” je tu bio specijalac. Jedan mladi Bosanac je izigravao junaka i sav skršen je završio u bolnici… Neka Redakcija Jadrana intervjuiše legendarnog Bata “F”, nemoguće da je to zaboravio! Pravi Škverani znaju ko je Bato “F…” Skakalo se u to vrijeme i sa betonske ploče hangara Jedriličarskog društva Jugole Grajakić. Tu je trebalo imati srca zaletjeti se po ploči, preskočiti manji parapet na njoj, prelejeti betonski prolaz ispod zgrade i između dvije jedrilice pasti u more. JEZA JEZIVA!!! Vjerujem i nadam se da to više nikome ne pada na pamet.

  20
  10
  • Da nisi objavio ovo u komentaru, mozda vise nikome nebi ni palo na pamet. Ovako.mozda nekoj usijanoj glavi udari adrenalin da se pokaze, ali danasnje fejsbuk generacije uglavnom nemaju interes za ovakve egzibicije.

   32
   2
   • Po tvojoj logici onda nije trebalo objaviti ni ovaj snimak!? Zar i ovaj video ne moze nekoj usijanoj glavi dati ideju za neku avanturu po nevremenu?

    5
    4
 3. Ovoga je vazda bilo i akobogda biće vazda. Ne sjećam se da je neko nastrado i vazda je bio neko spreman tu da se skine i pomogne ljudima. A da je ludost – jes. Ali kad smo bili mlađi ovo je bila sasvim normalna pojava.

  35
  3
 4. Bravo momcima kojih su mu spasili ludu glavu, i dobro da ga je talas izbacijo, a da ga nije skršio u beton. Ajde dobra lekcija i pamet u glavu da sledeći put samo gledaš valove sa šetalištu!

  21
  2
 5. Koji je ovo mozak mili brate, ovaj je jedrio jedino po bonaci i ulazio u more po bonaci. Da iđe išta zna ne bi se danas primicao moru, ne bi izazivao sudbinu i pravio se pametan. Ugrozio je sebe (neka je kad je budala), ugrozio je ove momke koji su mu pomogli, da nije bilo njih morala bi intervenisati služba spašavanja pa bi i oni bili ugroženi. Juče je bilo upozorenje o nevremenu i opet im nije dovoljno. Ne trebaju upozorenja nego samo zdrav razum, ali ga očigledno fali. Godinama plovim već, znam što je more, more se mora poštovati a ne mu se suprostavljati. Ono na kraju uvijek pobjedi. Što je jedan pametan kapetan rekao “Brod se slomi a more ne”, tako važi i za ljude, more svoje ćera do kraja i gotovo.

  73
  8
 6. Ugrozio je i sebe i sve ostale koji su ga pokušali spasiti. Slučaj je i za Policiju i Dobrotu! Treba mu javno objaviti podatke i zabraniti upravljanje bilo kojim plovnim sredstvom!!!

  47
  9
 7. Svaka cast momcima. Nadam se da bi svaki normalan covjek pomogao nekom u nevolji.
  Danas je takvih malo pa ih treba cijeniti.

  Danas bi ga prvo pitali jesi li se testirao na Coronu, ako imas kijavicu, ne mozemo te spasavati, zarazices nas.

  32
  3
  • Iz iskustva ću ti reći sledeće: da se, ne daj bože, utopio, ova dvojica bi bila prvooptuženi, bili bi ispitivani i davali izjave u policiji. Jednom sam to uradio i neću nikad više.

   14
   17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code