Početna Društvo Neradne nedjelje za trgovce počinju od 20. oktobra

Neradne nedjelje za trgovce počinju od 20. oktobra

4

Ustavni sud tek treba da uzme u proceduru predlog poslodavaca o ocjeni ustavnosti odredbe o neradnim nedjeljama, a prva slobodna za crnogorske trgovce biće 20. oktobra. Trgovci njihovu inicijativu smatraju ugrožavanjem elementarnih prava iz radnog odnosa.

Inicijativa Unije poslodavaca da se ukine odredba o neradnoj nedjelji prema Uniji slobodnih sindikata, za većinu radnika u trgovini je još jedan napad na njihova prava, te na evropske i civilizacijske vrijednosti. Odbacuju tvrdnju Unije poslodavaca da se time narušava Ustavom predviđena sloboda preduzetništva.

Podsjetimo da je Unija poslodavaca podnijela inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Inicijativu su tražili tržni centri “Delta”, “Kamelija” i “Gintaš”. U trgovini radi oko 40.000 radnika.

4 Komentari

 1. Radio kako radio Voli je najpovoljniji,najjasniji,najkvalitetniju i najfreškiju robu ima i obrni prevrni nema igre sa narodom i nema nereda kao kod drugih.A neđeljom ako se ne radi počinuće malo i kupci i prodavci,svakako će kupit svi şto im treba i ne treba….

  9
  6
 2. Kad budete naredili Voliju da mora da postavi cijene po jedinici mjere (kilogram – komad i slicno) za sve artikle onda mozete nacerat i ostale da nerade nedeljom. Trzisna smara male butikase i prodavnice i naplacuje kazne ako ima jedna lose istaknuta cijena a Bokan moze da izbjegava zakon u desetinama prodavnica i hiljade i hiljade cijena na kojim nece da izrazi pravu cijenu da bi potrosaci znali da smo jedina drzava na svijetu gdje vece pakovanje je u prosjeku skuplje od vise malih pakovanja istog proizvoda (zato i postoji dodatna cijena koja kaze koliko kosta kilogram doticnog proizvoda u tom pakovanju i onda uporedite sa cijenom po kilogramu drugacijeg pakovanja i kupite sta je jeftinije). I nije poenta da li se radi Nedeljom nego da se to mnogo mnogo vise plati i da se kontrolise da li se to placa jer bi mnogi sa zadovoljstvom radili za mnogo vecu dnevnicu Nedeljom (barem x3).

  9
  5
 3. Netačno.
  Manipuliše se podacimama.
  Navodno u trgovinskom sektoru radi 36.000 radnika.
  Tu se porazumjeva veleprodaja, koja ne radi nedjeljom, računovodstvo, knjigovodstvo, transport…….
  Realno trgovaca koji rade nedjeljom je 10ak hiljada.
  Naravno i to je veliki broj ljudi, uglavnom majki i supruga.
  Rješenje.Ko radi nedjeljom, obavezan slobodan dan u sedmici, pod prijetnjom velike novčane kazne i za poslodavca i samog uposlenog.
  Jednostavno.

  11
  3
 4. Ako misle da uvedu neradnu nedelju, moraju to da urade tako da ne bud malverzacija. Npr. nko ima malu trgovinu, i zatvori nedeljom, a ovaj pored njega drži kiosk i skoro pa slične stvari i ne mora da zatvara, a to u sezoni itekako znači. Nije u redu prema trgovcu, a ni prema zaposlenima. Ili svi, ili niko. A hvala Bogu da su se ovoga dosjetili, ne bi li konačno i mi saznali šta je to slobodan dan.

  19
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code