Početna Društvo Nesavjesni trgovci i ugostitelji uvećavaju nevolje komunalcima da održe čistoću

Nesavjesni trgovci i ugostitelji uvećavaju nevolje komunalcima da održe čistoću

13

Ove sezone Herceg Novi jedva može dobiti prelaznu ocjenu iz čistoće. Iz preduzeća „Čistoća“ D.O.O. više su puta javno ukazivali na nevolje sa kojima se suočavaju u nedostaku i dotrajalosti voznog parka, manjeg broja čistača, a viška administracije, u nemogućnosti naplate zastarjelog duga od preko 800 hiljada eura… O tome je juče bilo riječi i na novskoj Skupštini, kada je usvojen novi cjenovnik usluga. Novo rukovodstvo obećalo je da će za pet dana stanje komunalne higijene u gradu biti znatno bolje.

Ipak, sve češće, umjesto lijepih fotografija sa ljetovanja, turisti prave one ružne, sa pretrpanim kontejnerima, u svako doba dana. Zatrpane su društvene mreže, viber, fotkama i video zapisima, pa i Radio Jadran. Svakodnevno nam čitaoci šalju nemile dokaze o lošim navikama, mještana i gostiju, ali i nemoći nadležnih.

Izgleda da trgovci i ugostitelji, zakupci plaža, roštiljdžije, prednjače u nepoštovanju Odluke o terminu iznošenja smeća. U to se uvjeravamo i sami svakodnevno, posebno duž Šetališta Pet Danica, kada čistači samo što isprazne kante radnici iz restorana i lokala iznose otpad.

No, danas nam je i jedan Igaljanin poslao fotografije napravljene oko 13 časova, iz centra Igala, sa gomilama smeća i kartonske ambalaže oko prepunih kontejnera, preko puta centra Solemar. On sumnja da su za to najviše odgovorni iz marketa IDEA.
Međutim, iz kompanije „Mercator-CG d.o.o Podgorica, dobili smo zvaničan odgovor da zaposleni u prodavnici IDEA u Igalu iznose otpad iz objekta u periodu od 21h do 6h, kako je i propisano:

– Tako su postupili i u utorak veče, kada su posljednji put iznijeli otpad iz prodavnice i odnijeli ga na mjesto koje je za to predviđeno. Kako bi osigurali da se otpad odnosi na vrijeme i tako održava čistoća u okolini naše prodavnice, imamo kontinuiranu saradnju sa DOO “Čistoća“ Herceg Novi. Uz mjesečnu nadoknadu, koju redovno uplaćujemo, dogovorili smo da radnici preduzeća “Čistoća“ Herceg Novi svakodnevno dolaze i odnose smeće ispred naše prodavnice u Igalu. Kontaktirali smo ih danas i zamolili da uklone otpad – saopštavaju iz Mercatora.

Uvjereni su da će situacija biti riješena u što je moguće kraćem roku, što predstavlja interes svih nas. I zaista, ubrzo, smeće je, provjerili smo, uklonjeno.

Dok ne smisle bolji način da održavaju komunalni red u gradu, dok ne obezbijede veći broj radnika, vozila i kanti za otpatke, u „Čistoći“ insistiraju da se otpad baca od 21- 6h. Međutim, toga se sve manje njih pridržava, a na hercegnovskoj rivijeri je preko 36 hiljada turista.

13 Komentari

 1. E,to je slika naše radne snage i znanja zaposlenih neradnika preko partija radi glasa protiv države.To je prava slika znanja iz škole i odgovornosti i brige za radno mjesto koje je dobijeno.Svaki gazda ima istu muku,zaposleni ne znaju i neće da rade.

  6
  6
 2. Vjerovatno se neko sjeća da su se kartonski paketi morali rastaviti, složiti i uvezati. Uostalom, karton je dragocjena sekundarna sirovina. Danas se očigledno to ne radi, trgovci nemaju vremena, a ni gazde, vazda gladne para, im to ne dozvoljavaju. Važno je da su cijene digli u nebesa. Tačno ovo je od IDEE (ranije Rode). Da li to vidi komunalna inspekcija-policija? Zašto im ne odrapi paprenu kaznu? Ako treba svaki dan! Pa neka nastave.

  14
 3. Šetalištem se mora trčati za komunalcima……oni lagano voze,pa ko stigne da ubaci smeće dobro je….katastrofa….a svaki objekat plaća odvoz smeća pa ne znam kakva veza treba da bi se to i uradilo….

  6
  3
 4. Samo da se zna. Ne podrzavam nesavjesno postupanje poput navedenog a pogotovo neazuran rad nadlezinih.
  Privatnici placaju da se smece odvozi po vecoj tarifi nego gradjani.
  Zamislite se koliko se mi zatrpamo smecem cekuci 6 poslijepodne da naidje kamion na setalistu a desava se da ni ne naidje! Plus duplo slobodno mogu reci da smo zatrpani molbama turista da odloze smece jer na setalistu ne mogu pronaci kantu. I na kraju vi sto prozivate privatnike sta mislite kome je veci “haos”?

  8
  2
 5. Na ove dvije slike se lijepo vidi baceno smece iz Rodine prodavnice i lijepo odete i oderete ih od kazne i onda bi pravilno odlagali smece. Isto tako se gomila smece blizu svake vece prehrambene prodavnice kao i na nekim mjestima na setalistu gdje lijepo ljudi iz apartmana/stanova na tom istom setalistu isetaju na plazu i bace kucno smece u korpu za otpatke pored mora koja tome nije namjenjena.

  15
 6. Sramota da vas je sramota!!!! Ako uposte znate sta znaci ova rijec aktuelna VLASTI . Smece svuda na sve strane, šetalište prljavo vašar u Igalo a i u cijelom gradu. A vasi komunalni redari se vozikaju na motoru i u kolima pa nista nije njihova nadleznost. SRAM DA VAS BUDE
  STIDITE SE

  31
  2
 7. Cistoci su svi krivi,samo ne.oni.Ne treba da bude nas problem niti vozni park,niti manjak zaposlenih,a ni njihovo vreme za bacanje smeca!!!
  Zar mi moramo da cekamo noc da bacimo smece iz kante,sramota!?
  Gospodo,malo se organizujte,manje use pa ce biti I za radnike I za vozni park,a cistoca na nivou!!!!

  15
  8
 8. Takvo je vrijeme došlo da največi ološ danas ima privatni biznis; da isti takvi nemaju osjećaja ni prema okolini u kojoj posluju niti prema robovima koji mu donose taj profit. Samo profit, samo bahato… grabi i uništavaj sve oko sebe kao da sutra ne postoji. Ovo je i slika svih nas jer smo dopustili da nam podobni, vezaši i najveći talog društva budu poslodavci, uspješni privrednici i provodioci zakona… i u šaci da nam drže sumornu sadašnjost i kreiraju još tragičniju budućnost

  18
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code