Početna Društvo NESTAJU PARKOVI U NOVOM

NESTAJU PARKOVI U NOVOM

0

gradski_parkMeđunarodni je Dan parkova i povod da se osvrnemo na  okruženje i sagledamo kolika je naša briga, ili nebriga, o zelenim površinama, koje još zovu plućima gradova.

Dok Odbor za zaštitu velikog gradskog parka u Tivtu i Zeleni tim za realizaciju lokalnog Plana zaštite životne sredine obilježavaju međunarodni Dan parkova, uz koncert učenika Muzičke škole Tivat i prodajnu izložbu sadnica, u Herceg Novom niko ništa ne najavljuje. Park_Boke_ciscenje2O stanju parkova u ovom gradu, koji je dugo slovio za “grad sunca, cvijeća i zelenila”, ing. hortikulture Milica Berberović za Radio Jadran kaže da su u lošem stanju i da danas Herceg Novi ima više  zelenih površina koje su ograničene, oko hotela, Instituta Igalo, Bolnice Meljine… Doduše rekonstruisan je gradski park kod Sv. Antuna, ali nedaleko od njega je desetkovan park bivšeg hotela “Boka”. Upravo je on nekada važio za botanički vrt Jadrana, a sada:

– Zahjeva hitnu rekonstrukciju i revitalizaciju zelenog fonda. Rijetka stabla libanskog kedra propadaju, nema stabla bibera… Na žalost, tu su nerješena pitanja i vlasništva i održavanja. Stari Novljani pamte da su nekada park hotela Boke i bašta Zavičajnog muzeja bile izuzetno očuvane i vrijedne zalene površine, pa su proglašene zaštićenim, na žalost, takvo stanje se nije održalo – priča Berverovićka.

Javno komunalno stambeno preduzeće redovno sadi na skverovima i parkovima koji su u njihovoj nadležnosti, ali jasno je da nedostaje sredstava, kao i ljudskih resursa, smatra Berberovićka. Ona ukazuje na oko 250 vrsta egzotičnog bilja, drveća, žbunja koje imamo u Herceg-Novom, sa svih strana svijeta, ali još nije sačinjen katastar zelenih površina da bi se vidjelo koje treba zaštititi.

Posebena priča je park Savinska Dubrava koji je ugrožen individualnom gradnjom, ili regionalni park Orjen, koji čeka decenijama valorizaciju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code