Početna Kultura Nesvakidašnja izložba Leonardovih crteža u parku Boka

Nesvakidašnja izložba Leonardovih crteža u parku Boka

5

Nikada prije na ovim prostorima nije priređena izložba djela Leonarda da Vinčija, a sinoć je publika u Herceg Novom, u parku Boka, imala privilegiju da razgleda njegove crteže.

Izložbu čine 23 panoa dimenzije 100 x 70 cm, sa crtežima iz raznih oblasti kojima se italijanski renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i slikar bavio, inspirisan prirodom i vodom.

Ovim događajem se Herceg Novi uključuje u svjetski program obilježavanja pola milenijuma od smrti slavnog genija.

Izložba pokazuje kompletan opseg Leonarda da Vinčija, koji je vrlo širok, kaže prof. dr Tomislava Vukićević, koja je otvorila postavku.

Naročito ističe njegovu fascinaciju sa prirodom i kako je on osmatranje prirode integrisao u svoj slikarski, vajarski, naučno-istraživački i inžinjerski, rad.

Predstavnica fondacija DANA Marina Holdkov dodaje da se izložba prije svega fokusira na Leonarda kao arhitektu i jednog od prvih prirodnjaka, ekologa koji se bavio prirodom i iz nje crpio svoje ideje vezane za hidrologoiju, geologiju, arhitekturu, inžinjerstvo.

Autor izložbe je Luiđi Valerio iz prirodnjačko kulturnog centra Lega navale iz Rima, a u Herceg Novi je stigla posredstvom fondacije DANA, uz podršku hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije”.

– Voda je bila vrlo intrigantan medij za njega. Sjetimo se samo njegovih radova na regulaciji rijeke Arno, zatim radova na dovođenju pijaće vode, zatim na projektima za zaštitu Venecije, ističe direktorica “Vodovoda i kanalizacije” doo Olivera Doklestić, koja je našla sponu sa sopstvenom strukom i djelatnošću preduzeća koga vodi.

Suorganizatori su JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, te NVO Ekološko društvo Boke Kotorske.

Izložbu crteža “Leonardo 500 – genije, priroda, voda i more” publika će moći da vidi u parku Boka do 25. avgusta.

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code