Početna Društvo NeurNet za kvalitet života pacijenata sa epilepsijom i Parkinsovom bolešću

NeurNet za kvalitet života pacijenata sa epilepsijom i Parkinsovom bolešću

0

Sa edikativnog skupu u Herceg Novom o značaju i razvoju telemedicine u oblasti neurologije za region, poručeno je da će projekat NeurNet doprinijeti smanjenju broja transporta i poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa epilepsijom i Parkinsonovom bolešću.

Kako je ocijenjeno, benefiti projekta su audio-vizuelna komunikacija, daljinska dijagnoza, razmjena medicinskih podataka, konsultacije i druge medicinske usluge između referentnih centara i bolnica u realnom vremenu.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomiku u zdravstvu i projekte, Milica Škiljević, kazala je da je u okviru projekta NeurNet planirano uspostavljanje mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT).

– Projektom je predviđeno i opremanje bolnica savremenim EEG uređajima s video nadzorom, računarskom opremom, izrada aplikacije i instaliranje zajedničkog video-konferencijskog sistema – navela je Škiljević.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore, kako je rekla, ulaže velike napore u jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova kroz ulaganje u infrastrukturu, opremu, a naročito, kako je dodala, u edukaciju kadra.

Projekat je podijeljen u tri faze, a prva obuhvata spajanje Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) sa Opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima.

Druga faza projekta podrazumijeva umrežavanje sa ustanovama i institucijama iz regiona sa kojima su sklopljeni ugovori, dok je u trećoj fazi predviđeno umrežavanje sa referentnim centrima iz cijelog svijeta, prenosi PR centar.

Do sada su pacijenti sa farmakorezistentnom epilepsijom iz Crne Gore upućivani u Hrvatsku i Srbiju. Nabavkom savremene opreme, koja će ubrzo biti dostupna u KCCG, postojaće mogućnost da se ti pacijenti na adekvatan način zbrinu i neće biti potrebe za njihovim slanjem van granica Crne Gore, objasnio je dr Mladen Debeljević iz Klinike za neurologiju KCCG.

Predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, Dženita Hukić, istakla je da će 28 doktora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske imati priliku da unaprijede znanje i vještine u oblasti neurologije.

– Očekuje se da će 200 pacijenata iz ove tri države, za vrijeme projekta, imati mogućnost da budu dio mreže i iskoriste sve benefite. Oprema će biti trajno dodjeljena bolnicama kojima će biti data na korišćenje – rekla je Hukić.

Direktor hrvatskog Zavoda za telemedicinu, Mladen Novosel, istakao je da je Hrvatska imala sreću da je prije 13 godina počela sa organizovanjem institucije koja će se baviti telemedicinom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code