NEČUVEN ZAVRŠETAK 29.DANA MUZIKE U HERCEG NOVOM

NEČUVEN ZAVRŠETAK 29.DANA MUZIKE U HERCEG NOVOM

174
0
Podijeli

Dani_muzike_koncert_publika– U dogovoru sa organizacionim timom i umjetnicima iz Varšave, odlučio sam da zbog neispunjenih obaveza prema Danima muzike i meni, otkažem večerašnji koncert u nadi da ćete razumjeti naš postupak i razloge – Ovako se sinoć, na opšte zaprepašćenje, obratio auditorijumu u punoj Dvorani Park, pijanista Boris Kraljević na 29. Danima muzike u Herceg Novom.

Ovakav potez u svijetu klasične muzike nije novina, muk instrumenta jači je od bilo kakvog govora, a kako ovo saznanje zasigurno nije nepoznato Kraljeviću, odluka da se pred skoro prepunom dvoranom stavi tačka, ne samo što će se pamtiti dugo,već će i poslati poruku odgovornima da kultura ne može biti na marginama društva.

Picerija i restoran

Ovaj svjetski poznati pijanista kazao je da je bio srećan što je mogao da sa publikom komunicira onako kako to najviše voli, preko instrumenta i muzike. Od daleke 2004, godine pod okriljem grada Herceg Novog i Ministarstva kulture Crne Gore, na prijedlog profesora Lazara Seferovića obnovljena je tradicija ovog renomiranog Festivala, poslije dvanaest godina prekida.

– Trudio sam se da u njegovo organizovanje unesem sve svoje znanje, iskustvo i ljubav prema poslu kojim se bavim, ali i prema svom gradu i sugrađanima koji su me uvijek podržavali u mom umjetničkom stasavanju – istako je Kraljević.

Iz gradske kase opredjeljeno je za Dane muzike čitavih 15.000 eura. I laiku bi bilo jasno da to ne samo da su nedovoljna sredstva, nego su i ponižavajuća, a kada čak ni njih ne dobijete, nego plaćate iz svog džepa onda ne čudi odluka Kraljevića.

boris_kraljevic– Neprijatno mi je reći, a moram to ipak učiniti, da sam svake godine iz ličnih sredstava nadoknađivao ono što je bila obaveza prema izvođačima, kako ne bi iz naše zemlje otišli nezadovoljni i s lošom slikom o našem Festivalu i Herceg Novom – kazao je on i dodao da su protekle tri godine problemi postajali sve akutniji.

– Pored dugovanja za taj period, ove godine, na žalost, nismo bili u mogućnosti ni da pokrijemo osnovne stavke Festivala, budući da nam je do danas uplaćeno manje od trećine odobrenih sredstava, a ni od Ministarstva kulture do sada nismo dobili nikakav zvaničan odgovor na zahtjev za sufinansiranje Festivala – objasnio je on.

Ministarstvo kulture je samo prije dva dana donjelo odluku da se JUK Herceg Fest, pomogne sa 9.500 eura od čega je 8.000 upravo za ovu manifestaciju. Očigledno prekasno.

Bilo kako bilo, ovakva nebriga odgovornih institucija Kraljeviću je kako kaže, padala teže nego činjenica da treću godinu za redom nastupa bez honorara za koncertiranje i za pripremu Festivala.

To je i bio razlog da u dogovoru sa organizacionim timom i umjetnicima iz Varšave, odluči da zbog neispunjenih obaveza prema Danima muzike otkaže koncert.

– Vjerujem da ćete i u ovom neprijatnom trenutku biti uz mene, kao što ste uvijek bili kada smo zajedno dijelili one najljepše časove provedene uz muziku – poručio je Kraljević.

Pijanista se zahvalio umjetnicma što su uvažili ovaj čin, kao i sopranistkinji Sung Hi Park, koja se, čekajući finalno veče, nedjelju poslije svog uspješnog resitala na istoj sceni, na svoj način i u ime svih, oprostila od publike.

Kraljević se zahvalio saradnicima iz “Herceg Festa”, “Hunguest Hotelu Sun Resort” koji je djelimično sponzorisao boravak umjetnika, kao i Mediteranskom zdravstvenom centru “Dr Simo Milošević” u Igalu na ustupljenom prostoru kongresne sale za pripremanje muzičara za nastupe.

Na kraju umjetnik je nagovjestio da će se s publikom sresti na nekim drugim koncertnim scenama svijeta, a možda i u Dvorani Park.

Posjetioci su različito komentarisali ovaj čin napuštajući sinoć Dvoranu Park. Neki su to okrakterisali  hrabrim i prijeko potrebnim, dok su drugi smatrali da je možda upravo ovakav umjetnik morao imati snage da se izdigne i završi dostojanstveno koncert.

U svakom slučaju titulu “šampion kulture’’ od prije dvije godine Herceg Novi nije odbranio.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code