(Ne)zakonita adaptacija prizemlja, 213 godina stare zgrade, bivše Pošte u Starom gradu

(Ne)zakonita adaptacija prizemlja, 213 godina stare zgrade, bivše Pošte u Starom gradu

24
Podijeli

Već više od dva mjeseca u zgradi koja je do ’60 ih godina prošlog vijeka služila kao Pošta, tik uz tvrđavu Forte Mare, u toku je unutrašnja rekonstrukcija prizemlja.

Radovi se izvode gotovo “neprimjetno”, budući da na spoljnjem dijelu, odnosno fasadi, nema skela niti bilo čega što bi nagovijestilo bilo kakvu rabotu. Dolaskom pred vrata, sa glavne ulice, u unutrašnjosti su obično tokom jutarnjih časova, primjetne čelične konstrukcije sa daskama i mehanizacijom. Već u popodnevnim satima, gvozdena vrata i “škure” ponovo su zakatančeni, pa je teško i pretpostaviti da će godinama zapušten prostor dobiti neku novu funkciju.

Picerija i restoran

Radio Jadran pokušava već izvjesno vrijeme  da sazna o kakvim je konkretno radovima riječ, ko ih izvodi  i u šta će biti pretvoreno godinama zatvoreno i devastirano prizemlje ove stare građevine u zapadnom podgrađu Starog grada, koji je zaštićeni spomenik kulture.

Kako su nam kazali u Službi komunalne policije, jedan od 4 vlasnika prizemlja, je Miloš Drizić – nekadašnji fudbaler nikšićke Sutjeske, Crvene Zvezde, Radničkog iz Niša i drugih klubov. On ima u suvlasništvu 1/5 prizemlja i predao je 3. aprila List nepokretnosti i ostalu dokumentaciju za adaptaciju dijela objekta.

“Riječ je o čišćenju, zamjeni podnih obloga, formiranju galerije i pregrađivanju gipsanim pločama. Mi smo 5. maja izašli na teren i o svemu obavijestili Upravu za zaštitu kulturnih dobara”, kazao nam je načelnik Komunalne policije, Ranko Konjević.

Sa druge strane, u opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju kazali su nam da nijesu izdati urbanističko-tehnički uslovi niti građevinska dozvola za navedene radove.

Konzervator i restaurator, Goran Skrobanović kaže da konzervatorski uslovi nijesu traženi, iako su bili obavezni, budući da je riječ o potencijalnom kulturnom dobru:

“Riječ je o dijelu tvrđave koji je bio zidina do probijanja kolskog puta za vrijeme Austrougarske, kroz Forte Mare. Nemam informaciju da je bilo šta traženo. Kad sam radio studiju zaštite za posebni plan obalnog područja, morali smo sve snimiti iznutra, svaku zgradu u Starom gradu. Da znam te uslove niko nije tražio”, kaže Skrobanović.Izvođač radova stoga bi trebalo da podliježe sankcijama, naročito što radove sada niko ne nadzire, jer na nivou Crne Gore postoji jedan konzervatorski inspektor, koji je trenutno na godišnjem odmoru.

“U principu, trebalo bi ja da budem pozvan, jer jedini imam licencu u Herceg Novom za nadzor – ali ni to me nijesu zvali. Niko me nije zvao i jednostavno ne znam šta su uradili”, dodao je Skrobanović.

Prema saznanjima Skrobanovića, zgrada datira iz 1804. Čuveni novski špacakomin, Zoro Martinetti prisjeća se da je nekada građevina bila vlasništvo stare novske familije Baldani, koju su rasprodali. Direktna njihova nasljednica, živjela je u Zagrebu, Ruža Pospiš, koja je bila operska pjevačica. Tako je nekada na I spratu stanovala i porodica pokojnog Iva Šuljka, koji je bio direktor Prvoborca, ali i prvi poslijeratni predsjednik opštine dubrovačke. Martinetti kaže da se prizemlje i I sprat zgrade koristio kao Pošta do 60-ih godina prošlog vijeka.

Na drugoj strani, arhitekta, doc. dr Boris Ilijanić pojašnjava nam da je za sve objekte koji su kulturno dobro, potrebno poštovati Zakon o kulturnim dobrima:

“Za radove na ovakvim objektima postoji propisana procedura. Svakako te procedure treba ispuniti. Austrougarska pošta je podignuta kao značajan javni objekat, kao telegafska stanica, krajem 19. vijeka na djelovima fortifikaciskog kompleksa zidina grada. Nije isključeno da je na tom mjestu ranije bio i neki manji vjerski objekat, o čemu može svjedočiti statua Gospe u niši na južnoj fasadi. Objekat ima indikativno značajnu fasadu u ruiniranom stanju”, ustvrdio je on.

Radio Jadran pokušao je i da stupi u kontakt sa nekim od vlasnika, međutim, kako su nam kazali radnici u objektu, niko od njih trenutno nije tu, a oni nemaju dozvolu da o bilo čemu govore. Ništa više nije znao ni Branimir Klisura, u čijem je vlasništvu stan na drugom spratu.

Načelnica Uprave za zaštitu kulutrnih dobara u Kotoru, Marija Popović, potvrdila nam je da se u skorije vrijeme Upravi niko nije obraćao povodom  radova u bivšoj Pošti, ali postoji projektna dokumentacija za objekat od prije deset godina :

“Razmatralo se prizemlje objekta, projekat je urađen, sada  samo treba uporediti da li se radovi izvode u skladu sa odobrenim  projektom, jer se treba pridržavati naših uslova i dokumentacije”, kazala je kratko ona.

 

24 Komentari

 1. tetka,tetka, tetkice…..posmatramo te iz jedne kafanice….Ako imas **** obrati se direktno covjeku kojeg napadas-omalovazavas. Sigurni smo da ce ti on sve objasniti (posto tebi ocigledno nista nije jasno).Mislimo da bi poslije toga sve razumio.

  4
  8
  • Kumovi… jel znate možda da postoji jedna ip adresa?a to je ko vaša lična karta!! Pretnja pretnja ja bi na njnom mestu sada nesto preuzeo!!

 2. Ма нема везе. Направиће тај нову од пола године, умјесто оне од 213 година. Предлажем и фасаду да уреди по свом укусу.

  2
  2
 3. Vecina nas misli isto,pustite ljude da renoviraju i sredjuju grad,nama nesretnima nista ne valja – sve je sivo ili crno !Kruso je htio da napravi Tunel-to nam ne treba,trazio je da se izgradi zaobilaznica – koji ce nam 🙂 , ljudi renoviraju ruglo.ne diraju fasadu-i to nam smeta.
  Bolje da nas i nema kakvi smo i u sta smo se pretvorili.

  7
  5
 4. Sve se zna,samo se pravimo ludi!Mogla je to Opština da kupi kao i Dom JNA,zašto nije???Pa,zato što su oni koji su tada vršili vlast,a evo i sada će ,prodali dotičnom Gospodinu.Tu je on nije nikud pošao,samo svi okreću glavu i prave se kao da nemaju pojma.Zašto zgradu ” Prvoborca”nije kupila Opština.Zato što su trebali neki drugi da je kupe!!Pitajte,Milana Vajagića i još po neke iz one-sadašnje vlasti.

  18
  2
 5. Zašto mi cenzurišete komentare kad nikoga ne vrijeđam nego iznosim činjenice?Za ovo je nadležan Zavod u Kotoru a ne Skrobanović koji se lažno predstavlja.Može on imati licence ali ne može raditi posao državnog organa jer radi u opštinskoj ustanovi.Obmanjujete narod bez potrebe.

  24
  6
 6. Ne smeta dobronamjernim građanima što se sređuje ružno da bude lijepo, nego što misle da će neko od toga da se obogati. E, to ne smije da se dozvoli, svi treba u isti čabar, da niko nema ništa, da niko ne radi ništa, no svi da sjede u Opštinu ili u kafanu, i prestaće špijavanje. Ako je ona tranja, zidana zbrda zdola, istorijski spomenik, onda imamo problem sa istorijom 🙂

  28
  4
 7. Trideset godina objekat propada i nikom ništa. Vlasnik uzeo da renovira i odjednom svi zabrinuti?
  Sa druge strane, ispred ulaza u Manastir Savina bageri i teški kamioni već dva dana rade bez prestanka, a niko ne smije da pita ko i šta se gradi. Ne daj bože da se pojave Inspektori. Lazure nastavlja sa nasipanjem lukobrana, radi čega je more “divne” žute boje ko nigdje u svijetu. A tek miomirisi … Turisti ima da uživaju.
  Čudan smo mi neki narod .

  50
  1
 8. Digla se frka (sa pravom) oko enterijernih radova u prizemlju nekadasnje poste (salterska sala). Eksterijer ostaje, po svemu sudeci, isti. je uredjivala fasade na objektima raznih sopstvenika a za fasadu ove zasticene starine “nema para”. Zasto Opstina nije reagovala kada se gradio “divlje” bez ozvola i saglasnosti “Lazarev vrt”spratnosi P+2 umjesto dotadasnjeg prizemnog objekta u sopstvenosti raseljenih . ObjOpstina ekat i danas “krasi” Stari grad, niko nista ne preduzima, vjerojatno sto su gazde neki beogradski tajkuni. Ili je mozda objekat, kao i Dom JNA, u medjuvremenu legalizovan poZakonu o legalizaciji divljih gradnji.

  30
  1
 9. Za arhi tetka.Skrobanovic je jedini licencirani konzervator u opstini.Ucestvovao je u izradi studije o revalorizaciji kulturnih dobara,kao i u studiji zastite za PPZOP CRNE GORE.Vlada Crne Gore ga je postavila za clana savjeta centra za konzervaciju i arheologiju C.G.Treba li ti tetka jos neka kvalifikacija ili samo mrzis covijeka.Blago vama bolesnima.Nije se Dobrota slucajno odje otvorila.DJE IMA SIROVINE OTVARAJ FABRIKU.

  27
  36
 10. Tu ce opet da bude posta,kao nekada. Donese vam postar poziv sa datumom i vremenom kada da se javite u kabinu jedan, dva ili tri, i onda cekate poziv. Placa onaj ko vas zove. Tako je bilo 1965, pa ce opet. Dobre navike ne treba mijenjati.

  15
  5
 11. Da su stručnjaci vodili računa o starom gradu kao što bi sada o ovom neuglednom prizemlju ne bi imali zarđala sidra donesene sa arheoloških nalazišta na prolazima, Kanli kulu koja se raspada, devastaciju krovova u srcu grada… pa čak se njihov glas trebao čuti kada su zadužbine i cijeli trg pretvorili u banke ili kada su onako nestručno obnovili fontanu u Bokinom parku…

  45
  2
 12. Najlakše je ljudima obustavit radove i ostavit da svepropada dok su restautatori na odmoru, urbanisti na bolovanju, savjetnici na pecanju…

  53
  5

Ostavite komentar

*

code