Početna Društvo Nezakonita Odluka RAE o retroaktivnom uvođenju i plaćanju mjesečne naknade za vodovodna...

Nezakonita Odluka RAE o retroaktivnom uvođenju i plaćanju mjesečne naknade za vodovodna preduzeća

5

Agencija za energetiku i regulisanje komunalnih djelatnosti poslala je pismo hercegnovskom “Vodovodu i kanalizacija” za plaćanje mjesečne naknade u visini od 1890 € , koja se obračunava na osnovu prihoda iz prethodne godine. To je neprijatno iznenadilo i uznemirilo menadžment preduzeća:

– Radi se o naknadi o kojoj nismo ranije znali. Agencija traži retroaktivno plaćanje od 1. novembra 2020, ne uzimajući u obzir pad prihoda u 2020, tešku epidemiološku sitruaciju sa lošom ekonomskom situacijom-ističe direkorka d.o.o „Vodovod i kanalizacija“, Olivera Doklestić.

Takođe, usvojene su metodologije za novi obračun cijena vode. U Herceg Novom neće biti velikih odstupanja, ali Agencija traži urgentno da Upravni odbor da saglasnost da bi Odluka o novim cijenama stupila na snagu. Pri tome se zanemaruje lokalna Skupština koja bi o svemu ovome morala posljednja da donese odluke, navodi Doklestić:

– Vlada CG se postavlja iznad svih u svakom pogledu. Odavno smo znali da je u Crnoj Gori potpuna centralizacija, ali ovoliko odustvo demokratije u ključnim pitanjima za građane i poslovanje naših preduzeća – jeste apsurd kvazi demokratskog društva- tvrdi Doklestić, dodajući da se sve ovo događa u „interregnuumu do uspostavljanja nove Vlade“.

Cilj uspostavljanja Regulatorne agencije i svih ovih procedura oko cijene vode je u privatizaciji vodovodnih preduzeća, smatra ona i ne vjeruje da bi to u Herceg Novom donijelo boljitak i bolje upravljanje sistemom.

U opširnom pismu izvršnoj direktorki RAE, Milici Knežević iz hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije predlažu da Odluka o naplati naknade vodovodnim preduzećima bud eodložena makar do maja 2021. godine:

-Odluku treba staviti u normalan tok do usvajanja i do upoznavanja lokalne Skupštine. Građani morajiu znati gdje ide njihov novac, i o tome moraju biti blagovremeno informisani, kao i o tome da je usvojena nova metodologija za obračun cijene za usluge snabdijevanja vodom i odvođenja otpadnih voda. Moramo dobiti vrijeme da se prilagodimo novim troškovima, s obzirom na ekonomske uslove , te da nam slijedi težak period poslovanja u zimskoj sezoni, od januara do maja, koji je i bez pore,ećene zdravstvene situacije, finansisjki problematičam – poručuju Regulatornoj agenciji iz Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi.

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code